Med båt på veien

Sleper du riktig i trafikken?

Sleper du riktig i trafikken?

For mange regattaseilere er det helt nødvendig å kunne trekke båten etter en bil. Uten denne muligheten begrenses regattarekkevidden betydelig. Men er alle seilsjåfører bevisst på de regler som finnes om bruk av henger? Konsekvensene av ulovlig bruk og uvettig sikring kan være betydelige.

Publisert Sist oppdatert

- Det er nok mange som drar rundt på mye rart på veien, og det er en del ting å huske på, sier Peder Nergaard til SEILmagasinet.

Sammen med broren Kristian Nergaard, har han laget en oversikt over hva som er tillatt på norske veier. Brødrene Nergaard er blant de mest aktive i det norske Melgesmiljøet, og har logget mange mil med en Melges 24 – ikke bare på vannet.

– Det er selvfølgelig viktig å forholde seg til regelverket om gyldige førerkort, men det er også like viktig å vite hvordan du sikrer båten på hengeren, fortsetter Nergaard. – Det kan nesten ikke gjøres bra nok.

– Det viktigste er å få stroppet båten skikkelig. Vi bruker en stropp som tåler 4500 kilo foran baugen, pluss en stropp halvveis i cockpit rundt hengeren og båten, så båten ikke slår over bilen ved en eventuell ulykke. Dette er i tillegg til de aluminiumsskinnene båten stroppes fast med, avslutter Nergaard.

Her er Peder og Kristian Nergaards oversikt over regelverket i Norge:

Tidligere i år var en Melges-seiler ute å kjørte med bil og henger. Han ble stoppet av politiet og fikk 8000 kroner i bot og måtte sette igjen bil og båt på stedet. Grunnen var at han ikke hadde gyldig førerkort for kjøring med henger. De fleste Melges-seilere som har førerkort B og kjører med Melges-henger og bil med tillatt totalvekt (se vognkort) på over 2.200 kg (de fleste biler), kjører dermed uten gyldig førerkort. Har man førerkort C1 og trekker Melges-henger kjører man også ulovlig.

Hvis man ikke har gyldig førerkort så har man i praksis ingen rettigheter ved ulykke. Man vil bli erstatningsansvarlig i en ulykke der man har feil, og forsikringen vil ikke gjelde. For de som har B eller C1 anbefales derfor på det sterkeste å bruke vinteren til oppgradering til førerkort BE. Vi har forhørt oss med Svein Svendsen Trafikkskole. De har opplæring i alle klasser.

  • Pris for oppgradering til BE er: - 2 kjøretimer – kr 1100.
  • Lastsikringskurs – kr 750.
  • Leie av bil og henger ved oppkjøring – kr 2500.
  • Totalt kr 4350, eller halvparten av en bot.
  • Hvis man har C1 slipper man lastsikringskurs.

 

På Veivesenets nettside sies det følgende om førerkort B:

  • Personbil med tillatt totalvekt på høyst 3500 kg og maksimalt 8 passasjerplasser i tillegg til førerplassen.
  • Personbil med tillatt totalvekt på høyst 3500 kg og maksimalt 8 passasjerplasser i tillegg til førerplassen.
  • Personbil som nevnt ovenfor med tilhenger med tillatt totalvekt på høyst 750 kg.
  • Personbil med tilhenger hvor samlet tillatt totalvekt for personbilen og tilhengeren ikke overstiger 3.500 kg.
  • Tilhengerens tillatte totalvekt må ikke overstige motorvognens egenvekt. Det man her sier er at tillatte totalvekt for bil og henger ikke må overstige 3.500 kg. Med Melgeshenger på tillatte totalvekt 1.300 kg, kan DERFOR IKKE BILENS TILLATTE TOTALVEKT OVERSKRIDE 2200 kg. Se derfor i vognkort på den bilen dere bruker.

 

Eksempler på biler man med førerkort B kan trekke Melges på henger med:

  • Audi A3 -2.0 diesel - tillatt totalvekt = 1940 kg. Henger med tillatt totalvekt på 1300 kg. Til sammen 3240 og du kjører lovlig.
  • Audi A6 - tillatt totalvekt = 2455 kg. Henger med tillatt totalvekt på 1300 kg. Til sammen 3755 og du kjører ulovlig.

 

For førerkort C1 - 7.500 kg gjelder: Motorvogn med tillatt totalvekt over 3500 kg , men høyst 7500 kg og maksimalt 8 passasjerplasser i tillegg til førerplassen. C1 gjelder også for vogntog bestående av motorvogn med totalvekt inntil 7500 kg og tilhenger med tillatt totalvekt på høyst 750 kg . Vogntog bestående av motorvogn med totalvekt inntil 7500 kg og tilhenger med tillatt totalvekt på høyst 750 kg MERK at her er begrensinger på henger fremdeles 750 kg, og det er IKKE tillatt totalvekt for bil og henger – til sammen under 7500 kg

Førerkort BE: Motorvogn med en tillatt totalvekt på høyst 3500 kg og maksimalt 8 passasjerplasser i tillegg til førerplassen og tilhenger. Du har med klasse BE rett til å trekke alle tilhengere, som i henhold til trekkbilens vognkort lovlig kan trekkes etter denne. Da kan du trekke intill det bilen har lov til å trekke (se vognkort) men bilen må være under tillatte totalvekt på 3500 kg.

Førerkort C1E: Motorvogn med totalvekt inntil 7500 kg og tilhenger hvor samlet tillatt totalvekt for vogntoget ikke overstiger 12.000 kg . Tilhengerens tillatte totalvekt må ikke overstige trekkvognens egenvekt. Dette er gjort etter vår forståelse av regelverket, og vi tar intet ansvar for eventuelle feil. Her må den enkelte dobbeltsjekke med sjåførskole før de oppgraderer lappen.

Sjekk Statens Vegvesen egne sider: www.veivesenet.no