Dramatisk start på ARC-seilasen

Norsk seiler falt over bord

Norsk seiler falt over bord

Erik Toftenes og mannskapet hans om bord i Luffe 43en LUFELIA fikk endramatisk start på ARC-seilasen, som startet fra Kanariøyene på søndag.Under en revemanøver ble et av mannskapet vippet over bord av enbrottsjø, og uten livlinen festet mistet han kontakten med båten.Resolutt og kjapp handling endte imidlertid med at han ble reddet ombord igjen. Les Toftenes’ egen beretning.

Publisert Sist oppdatert

Erik Toftenes annonserte for noen uker siden etter å få med seg et fjerde mannskap, og det var nettopp mannen han fikk med seg, den erfarne seileren Terje Johannesen som falt over bord. Uhellet skjedde i morges i ca. 15 m/sek kraftig vind da de skulle ta et rev.

At Erik Toftenes er en erfaren seiler og har forberedt seg meget godt til turen – blant annet med ISAFs sikkerhetskurs – var nok Terje Johannesen svært takknemlig over der og da. For takket være resolutt handling – etter boka – kunne Terje fiskes om bord igjen etter fem minutter.

Her er Erik Toftenes’ egen beretning:

Starten ble en smule dramatisk, lensestart i 10 m/sek, skrik og hyl, og en hel del båter som ikke respekterte styrbord/babord-regelen. I frykt for å kollidere snudde vi på linjen og gikk opp igjen inntil det var trygt.

Vi overhørte en redningsaksjon på kanal 16 med en mann som var skadet.

Deretter kom vi godt avgårde med spinnaker inntil noen squalls med 15 m/sek gjorde at vi gikk over til spridd genua. Vinden fortsatte deretter nesten uavbrutt med 15 m/sek nordøst helt til i dag morges. Vi går korteste vei og fikk fin skarp slør med genua og storseil.

Jeg går opp i vindøyet, ser at vesten blåses opp og at flash-lyset hans virker, og starter motor mens jeg brøler gutta på dekk. Hans holder konstant øye med Terje, Steinar trykker på MOB-knappen (Mann Over Bord-knappen) på plotteren og tar ned seilene.

Hele tiden ligger vi ikke mer enn 50–60 m fra Terje, og Hans ser ham på hver bølgetopp. Vi motrer bort, tauer ham inn og han klatrer opp badeleideren, mens båten ligger tvers på sjøene.

Det hele tok ca 5 minutter og var egentlig ikke dramatisk. Nå er vinden løyet til 10–12 m/sek og humøret (galgenhumoren) er på topp igjen.

SPAKNET. Senere på mandag kveld kunne Erik Toftenes melde om at vinden hadde dreiet til ØNØ og spaknet til 8–10 m/sek.

– Nå er det mye mer behagelig seilas og bedre i forhold til de andre store båtene. Nå steker vi grilfileter til risotto. Det er fantastisk varmt og strålende vær, rapporterte han.

Han er også optimistisk på vegne av hvordan de ligger an i regattaen. De ligger syd i feltet:

–  Jeg vet at vi har hatt bedre vind lengre syd i feltet, og på

innrappporteringene på kortbølge var vi helt i tet, og de fleste måtte

melde om 1 og 2 motor-timer som skal legges til seiltiden.

Du kan følge ARC-regattaen her

 

15 minutter før soloppgang stod jeg til rors og kalte opp Terje (bildet) for å reve. Det var fortsatt 15 m/sek og det var grov sjø.

Han går på dekk med livline på og hekter ned revet på storseilet. Når jeg etterpå vinsjer inn revet fra cockpit, skal Terje sjekke at revelinen går riktig inn bak på bommen. En kraftig sjø vipper båten, Terje mister balansen og stuper i sjøen – uten at livlinen kroket på.