Veivalget

Hvor stor fart skal en båt tåle å gå på grunn med?

Hvor stor fart skal en båt tåle å gå på grunn med?

Forsikringsselskapenes  utbetalinger til grunnstøtingsskader har økt betydelig i de senere årene. Årsaken er dels at flere går på grunn og dels at skadene etter en grunnstøting er blitt mer omfattende. Hvor stor fart mener du at en seilbåt skal kunne gå på grunn med uten at båten tar nevneverdig skade?

Publisert Sist oppdatert

Når man kolliderer med en bil, tar man det for gitt at det blir en eller annen form for skade og at bilen må på verkstedet for oppretting og utbedring – om den da ikke blir 100% kondemnabel. I båt derimot har vi tradisjonelt og i «gamle dager» hatt det slik at et møte med moder jord verken har vært noe å ta på vei etter eller har vært noe som har avstedkommet skader. Det var en del av navigeringen, det.

Det var imidlertid den gangen da de fleste båter var langkjølet og hastighetene lave. Dessuten var det kanskje også på en tid da det gjennomsnitlige kunnskapsnivået blant skipperne var høyere.

EN ANNEN TYPE BÅTER. Nå er realitetene en annen: Båtene seiler fortere, kjølene er smalere og dypere og det er atskillig flere som seiler. Resultatet er at skadeutbetalingene etter en grunnstøting har skutt i været.

Skadene har også endret karakter. Tidligere resulterte en grunnstøting i at det ble en bulk i ballastkjølen, en sprekk i forkant mellom skroget og kjølen og kanskje en krakelering i skroget i akterkant av kjølen. Nå kan en grunnstøting resultere i at hele innredningen løsner og at skrog og bunn-forsterkninger delaminerer. Reparasjonene blir omfattende, langvarige og kostbare.

SKYLD I ØST OG VEST. Båtbyggerne får skylden for å bygge båter som ikke holder mål. Konstruktørene får skylden for å tegne båter som ikke tåler grunnstøtinger. Seilerne får skylden for ikke å være aktsomme nok. Elektronikk-bransjen får skylden for at kart og terreng ikke stemmer over ens på kartplotteren.

Uansett skyld – og før man begynner å dele den ut – kan det være interessant å undersøke hva du som seiler mener båten din skal tåle av grunnstøting uten at det blir nevneverdige skader? Hva bør kort og godt være et minimum? Så vidt vites finnes det ingen eksakt norm for hvor stor fart en båt skal tåle å gå på grunn med.

VEIVALGET. Spørsmålet er derfor:

– Hvor stor hastighet mener du at en båt skal kunne gå på grunn med uten at det skal oppstå skader som nødvendiggjør en reparasjon?

Bruk stemmen din i SEILmagasinets meningsmåling og vær med på å påvirke det fremtidige «Veivalget». Avstemningen finner du forsiden til SEILmagasinet.no, og du må avgi din stemme innen kl 23.59 torsdag 18. desember.

Hver mandag stiller SEILmagasinet et aktuelt spørsmål eller vi løfter frem en aktuell problemstilling som du kan være med på å svare på eller si din mening om. På den måten kan du være med på å påvirke det fremtidige veivalget de som bestemmer eller utøver myndighet må foreta.