Foredrag Bergens Sjøfartsmuseum

Hør om de ekte Norwegian Steam’erne

Hør om de ekte Norwegian Steam’erne

Vil du høre om dem som er opphavet til betegnelsen «Norwegian Steam», bør du ta turen til Bergens Sjøfartsmuseum 12. mars. Der holder den som kanskje kan mest om dette, et foredrag. Kjell Magnus Økland forteller om norske sjøfolk som kappseilte i Amerika.

Publisert Sist oppdatert

I begynnelsen av forrige århundre var majoriteten av mannskapet om bord i de amerikanske America’s Cup-båtene og dess like norske sjøfolk. De var svært ettertraktete seilere og fikk derfor som gruppe navnet «The Norwegian Steam» – en betegnelse som er blitt verdenskjent.

NORSTEAM. Når Norges Seilforbund nå kaller sin storbåtsatsing NORSTEAM, så er opphavet og forbildet nettopp disse seilerne som satte Norge på det store seilerkartet i kanskje enda større grad enn hva alle de hjemlige OL- og VM-heltene gjorde.

YRKESSJØFOLK. Kjell Magnus Økland vil fortelle at disse sjøfolkene hadde sin bakgrunn fra tørrfiskfrakt med hardangerjakter langs norskekysten, men da motoriseringen av båtene overtok, utvandret mange av dem til Amerika.

Han vil også fortelle at de var flinke til nettverksbygging og at de etter hvert fikk innpass hos amerikanske rikfolk der de ble tatt om bord i lystbåtene som mannskap. Derved ble regattaseiling et levebrød for mange norske seilere.

SAMLER MATERIALE. Kjell Magnus Økland har studert dette, for mange, ukjente kapitlet i norsk seilsport, og han har siden 2000 samlet inn materiale til flere artikler og en fjernsynsdokumentar, som han har under arbeid. Tre svært omfattende artikler har han tidligere publisert i SEILmagasinet, og disse har han samlet i et hefte som vil være til salgs under foredraget.

Økland, som er frilansjournalist, seiler og kulturviter, holder også på å avslutte en omfattende bok om Oselvaren.

FLEST FRA TYSNES. De aller fleste av de norske seilerne som livnærte seg i Amerika, kom fra Vestlandet og øykommunen Tysnes i Sunnhordland var spesielt godt representert.

I nyeste utgave av SEILmagasinet (2009/3), som er i salg nå, kan du lese om disse seilerne og planene som nå foreligger om å lage et museum som skal dokumentere disse seilerne som livnærte seg av profesjonell seiling i USA. I bladet vil du stifte nærmere bekjentskap med Johannes Teigland, som var den siste vestlendingen som har deltatt i America’s Cup. Han var med fire ganger – i 1964, 1967, 1970 og 1974.

MER. Foredraget avholdes 12. mars kl 1900 i Bergens Sjøfartsmuseum. Du kan stifte nærmere bekjentskap med Kjell Magne Økland på hans hjemmeside. Du kan også se bilder fra Johannes Teiglands America’s Cup-opplevelser på Siglarlaget Njord/Tysnes’ hjemmeside.