Overall seier i Shetland Race 2009 til Solo
Skipper Rune Aasberg og makker Hans Jørgen Bauck jr seilte Class 40 "Solo" og tok overall seier på Shetland Race 2009. Her er en liten beretning fra deres seilas, skrevet av Hans Jørgen
Overall seier i Shetland Race 2009
Både skipper Rune Aasberg og jeg hadde gledet oss lenge til å få testet potensialet i hans Class 40. Båten bærer navnet Solo, men vi stilte double handed. Class 40 er en voksende klasse på kontinentet, og skal være et relativt rimelig alternativ til solo og double handed seiling både på kontinentet og over de store hav. Det er en svært spennende båt, med de vitale målene:
Lengde overall: 12,19 meter.
Lengde i vannlinje: 12,03 meter.
Bredde: 4,15 meter.
Vekt: 4 500 kg (eks seil og vannballast).
Mastehøyde: 19,00 meter.
Dyptgående: 3,00 meter.
Vannballast: 2 x 750 liter.
Seilareal på kryss: 115 m2.
Seilareal på lens: ca 250 m2.
Dette betyr mye seilareale å holde styr på for to stykker, men med et fartspotensiale på over 8 knop på kryss, og over 20 knop nedover bakke så glemmer man fort at det er tungt.
Seilasen startet onsdag 24 juni ved Marstein fyr, og deretter skulle det seiles rett vest i 181 nautiske mil før målgang i Lerwick. Av de 43 startende var det 10 båter i double handed klassen. Det var som alltid på disse kanter et glimrende vær, og spiss slør til og begynne med. Båten oppførte seg som en vanlig 40 foter helt til vi fylte ballasttankene, og heiste spinnaker. Da vinket vi farvel til manskapet på de andre båtene som allerede hadde intatt rekestillingen rundt rekevaierne og feide mot Shetland. Hvem trenger tunge venner når det finnes vannballast?
Vi ankom Shetland drøye 24 timer senere, etter en nydelig lettvinds seilas. Det var tydelig at båten gikk som en rakett også i lett føre. I Lerwick ble vi tatt vel imot og fikk premier for første båt og beste nykommer. Etter et par dagers turisttilværelse på de vakre øyene begynte vi å lengte ut på havet igjen. Dette på tross av de innfødtes hjerterom. Med knall sommervarme en uke i strekk så det ut til at sydlanske tilstander hadde nådd øygruppa. De innfødte begynte å kle seg ut om vikinger. Og enda verre – oppføre seg som dem.
Vi trakk et lettelsens sukk da starten hjemover gikk i lett østlig vind. Kryss i 2-3 knops vind var ikke drømmen for oss som ville teste surfeegenskapene skikkelig. Vi klarte imidlertid å stikke fra feltet tidlig og ble liggende foran hele det nervepirrende legget til mål ved Marstein. Vinden kom og gikk hele veien, holdt seg steady fra øst, og var knapt over 6 knop. Det innebar at vi brukte 30 timer hjem. Og var dobbelt så raske som de minste og siste stakkarene. Dermed var det bare å oppsumere med at det var en flott med en overall seier, særdeles gode forhold og vakre øyer.
Hans Jørgen Bauck jr (OS)