Langturseilere 2010-11

Sydendrøm med bismak

Sydendrøm med bismak

Islas Cíes, utenfor Galicias kyst, er første naturparadis på vei til Karibien. Men ikke alle nordmenn har opplevd øyene på samme måte...

Publisert Sist oppdatert

EN TRAGEDIE. Få vet at de flotte klippene har vært vitne til en tragedie som nordmenn ble involvert i i 20-årene. Utenfor Islas Cíes havarerte et norsk skip, ASLAUG  fra Haugesund, den 24. desember 1929. En trist julaften for familiene til mannaskapet: 40 nordmenn omkom, ingen overlevde.

- Havet tok og ga tilbake. Kroppene ble skylt av havet mot øyenes strender og mot Baiona, hvor nordmennene nå er gravlagt på byens kirkegård. Det er et eget gravsted som er forbeholdt de skipbrudne fra Norge, fortalte Manuel Emilio Rodriguez Misa til oss. Han er en pensjonert sjømann fra Baiona. Han tok kontakt med oss mens vi var på vei til det lokale supermarkedet. Han hadde sett på skipperen og lurte på om han var fra Skandinavia. Manuel hadde jobbet på skip sammen med nordmenn og svensker og syntes det var hyggelig å prate litt med en seiler fra Nord-Europa. 

- Vi kjøpte blomst og holdt en liten seremoni, forteller båten PANTAREI, som var på langtur og besøkte blant annet gravstedet i Baiona i fjor.

MONTEREALE. På dette lille fjellet ved havet etablerte kelterne seg først (fra 600 før kristus), så romerne og fønikerne og senere spanjolerne. De bygget et slott og en festning som har vokset gjennom 2000 år. Muren rundt fortet er godt og vel 3 kilometer lang og desidert en spasertur du bør få med deg i bra vær (1 euro inngangspris per pers er aboslutt verdt), for utsikten du nyter derfra er unik: den varierer fra oversikten over hele Baiona-bukta med sine marinaer og utallige strender til Islas Cíes i Nord. Mot vest ser du og hører de mektige bølgene fra Atlanterhavet bryte på revene og brøle. Mot syd ligger byen og enda en strand, Playa Concheira, rett ved Baiona-sentrum, og på en ås lengre syd skimter du statuen av Jomfru Maria som beskuer Atlanteren fra en klippe.

 

ET STEMNINGSFULLT SENTRUM. Gamle Baiona ble erklært sted av historisk og kunstnerisk interesse av Galicias fylkesråd i 1993. Byens gater og brosteinsbelagte smug ligger rett ved havna og er spekket med gamle bygninger og små utesteder og håndverksbutikker. På turistinformasjonen ved Monterealfortet får du en byguide med forslag til ruter for deg som ønsker å oppdage de arkitektoniske perlene i denne byen.

EN KULINARISK NYTELSE. Pulpo gallego (kokt blekksprut tilberedt med nydelig, lokal olje, grovsalt og pimiento), små blekksprut (chipirones) og friterte akkarringer (calamaros fritos) i tillegg til "paella con mariscos" (ris med skalldyr) og mange ulike fiskesorter fra Atlanteren fyller ellers menyene til de små og store, upretensiøse og nokså billige restaurantene. En røff stil preger nesten alle utestedene i Galicia, her i Baiona som også i La Coruña, Portosin og Sanxenxo, stedene vi har besøkt i Nord-Spania.