Oslofjorden Friluftsråd

Mer friluftsliv i nasjonalparkene

Mer friluftsliv i nasjonalparkene

Oslofjorden Friluftsråd vil ha mer penger til nasjonalparkene.

Publisert Sist oppdatert

I 2007 ble Ytre Hvaler nasjonalpark åpnet og i 2013 ble Færder nasjonalpark opprettet. Med denne statusen har skjærgården og det marine miljøet fått vernestatus, men fordi parkene befinner seg i båttette områder, er et samspill med friluftslivet en viktig del av verneformålet.

MEROPPGAVER. Nå er Oslofjorden Friluftsråd (OF) bekymret over at nasjonalparkene ikke skal bli tilstrekkelig tilrettelagt for friluftsliv. Årsmøtet til OF ber derfor om at Miljøverndepartementet skal bidra med midler til å løfte friluftslivet, og det ønsker statlige bidrag til de meroppgavene som nasjonalparkene har gitt.

OF viser til at drift, forvaltning og skjøtsel krever større oppmerksomhet etter at nasjonalparkene ble etablert.

GROR IGJEN. – Skjøtsel er nødvendig for å forhindre gjengroing, for å opprettholde ferdsel, holde landskapet åpent og hindre at fremmede arter utkonkurrerer stedegne planter og dyr, heter det i en pressemelding OF har sent ut i etterkant av årsmøtet sitt.

Flere av kyststiene løper blant annet gjennomverneområdene og OF drifter kystleden med de mange kystledhyttene i Oslofjorden. I Ytre Hvaler finnes det syv slike hytter og i Færder-parken seks.

2015-BUDSJETTET. OF har erfart at det er behov for minst en stilling knyttet til friluftslivet i hver av nasjonalparkene, og OF ber om at Staten setter av ressurser som øremerkes nasjonalparkene i Ytre Oslofjord. OF ber derfor Miljøverndepartementet avsette midler på 2015-budsjettet.