Pusse båt i påsken?

Båteiere og havner vil forhindre forurensing

Båteiere og havner vil forhindre forurensing

Småbåthavner og opplagsplasser har en plikt til å forhindre miljøskadelig forurensning.

Publisert Sist oppdatert

– En undersøkelse av miljøtilstanden i småbåthavner fra 2011 viser at til dels høye konsentrasjoner av tungmetaller og organiske miljøgifter, er et problem mange steder ved kysten i Norge, både i grunnen på land og i sjøbunnen utenfor.

SPYLING OG VEDLIKEHOLD. – Den viktigste kilden til forurensning ser ut til å være spyling og vedlikehold av båtskrog. Havnene er forpliktet til å ha praktiske innretninger som gjør at brukerne kan levere kjemikalierester, bunnstoffrester, batterier, spillolje og lignende på plassen.

SAMLE OPP BUNNSTOFF. – Etter beste evne bør de samle opp bunnstoff som fjernes fra skrogene. Spyleplasser med tett dekke, oppsamling av avrenningsvann og enkle rensesystemer med sandfangkum og filter kan bidra til at utslipp fra virksomheten ikke fører til miljøskader.

AVFALLSPLAN. – Havneansvarlige og kommuner har også et ansvar for å utarbeide en avfallsplan som beskriver mottaksordninger for avfall og involvere brukere i dette arbeidet, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.