Grunnlovskonvoien 2014:

Seks kilometers konvoi

Seks kilometers konvoi

Grunnlovskonvoien er kommet til Bredalsholmen Dokk og Fartøyvernsenter utenfor Kristiansand.

Publisert Sist oppdatert

– I alle havner vi legger til har lokale kystlag, kommuner og andre kystkulturelle arrangert omvisninger, konserter og annet moro for mannskapet i konvoien og publikum, forteller Christian Lien Jensen i Norsk Forening for Fartøyvern.   

Grunnlovskonvoien er et samarbeidsprosjekt mellom Forbundet KYSTEN og Norsk Forening for Fartøyvern i samarbeid med lokale lag, foreninger og kommuner med mer. Store og små båter og skip fra hele landet, Sverige, Danmark, Island og Færøyene vil gå sammen mot Oslo.

–  Vi startet på Vestlandet, og underveis kommer flere og flere til. Vi venter over hundre skip og båter inn Oslofjorden 17. juli. . Målet er Forbundet KYSTENs landsstevne i Bjørvika 17-20. Juli. Både Grunnlovskonvoien og landsstevne er offisielle markeringer av Grunnlovsjubileet, sier Lien Jensen.

De siste dagene har konvoien hatt et strålende vær. Flåten dro fra Haugesund 9. juli etter omvisning og fiskesuppe på Vibrandsøy, organisert av Kystlaget Kormt og  Romsa Kystlag med flere.

Turen gjennom Ryfylke ble gjort med strandhugg og  kunstutstilling på Ramsvik Handelsted. I Stavanger hadde kommunen, Sjøfartsmuseet, Engøyholmen Kystkultursenter, MS ROGALAND med flere organisert havnefestival.

– På vei ut av byfjorden ble vi møtt av WYVERN på vei hjem fra istandsetting, nøyaktig ett år etter det tragiske forliset i Østersjøen. I Egersund var det folkefest på brygga med lapskaus, godt drikke og god musikk. Alt ble spandert av Egersund Kystforening og kommunen.

På Bredalsholmen blir det nå holdt omvisninger på skipene, blant annet på HESTMANDEN, som har gått i to verdenskriger. Neste stopp er Risør mandag 14.juli.  Veien dit går gjennom Lyngør mellom klokken 17og 18, hvor  det blir foredrag om slaget på Lyngør i 1812 over VHF kanal 9.

Videre går konvoien til Sandefjord den 15. juli og Horten 16.juli, før Oslo 17.juli. Vi passerer Nesoddtangen omtrent klokken 15. Den 17.  Konvoien vil da være seks kilometer lang.

– Se mer på www.grunnlovskonvoien.no for å finne ut hvor vi er og møt oss gjerne. MS ROGALAND er på AIS og vil være med konvoien hele veien, oppfordrer Lien Jensen.