EM i OK-jolle

Stor deltagelse i tradisjonsrik klasse

Stor deltagelse i tradisjonsrik klasse

I dag stiller 117 båter til start i EM i en klasse som hadde sitt siste NM i 1978.

Publisert Sist oppdatert

OK-jollen hadde sin storhetstid i Norge på 1960- og 1970-tallet, men ute i verden har klassen, som er internasjonalt godkjent av ISAF, holdt stand helt siden den gangen.

I dag innledes OK-klassens EM i Steinhude i Tyskland, og intet mindre enn 117 seilere stiller til start. 10 nasjoner er representert, og blant dem er både Sverige og Danmark talt med. Ingen norske seilere stiller til start.

SISTE NM I 1978. I Norge ble klassens siste NM avholdt i 1978. Det foregikk i Slevikkilen der 20 seilere deltok. Jan Bøe-Hansen fra Stavanger vant foran Einar Kilde fra Bærum og Sten Frich fra Stavanger. Klassens store seiler på 1970-tallet var Håvard Hervik fra Larvik, som seilte hjem NM-tittelen fire ganger. Hervik ble også en meget god Laser-seiler og vant NM i Laser i 1976 i Bergen, der det deltok 111 båter.

I 1968 var OK-jolle-klassen den største klassen under landsregattaen i Horten med 52 båter, og i Bærum Høstcup deltok det ikke sjelden rundt 40 båter.

LITT LIV. Helt død er imidlertid ikke OK-jollen i Norge.

– En gang utpå første halvdel av 1990-tallet tok Reidar Sårheim fra Tønsberg et initiativ til å få til litt OK-seiling igjen her hjemme. Vi møttes i Tønsbergs sommerregatta i noen få år og var opptil 6–7 båter og i Bærum Høstcup, der vi kunne være 10 seilere. I de siste 10–12 årene har vi bare vært tre stykker, forteller Rolf Wahlquist, som er en av de tre, til SEILmagasinet.

De to andre er Reidar Sårheim og dansk/norske Jens Maklund. Både Wahlquist og Sårheim deltok i VM i København i 2012, som var klassens 50. VM, og der det deltok rekordmange 152 båter. OK-jollen er en dansk båt, tegnet av Knud Olsen i 1957.

SVERIGE STORMAKT. Det skulle likevel bli Sverige som ble stormakten i OK-jolle. På 1970-tallet var det rundt 2500 registrerte OK-joller i nabolandet. Internasjonalt er det Europa, New Zealand og Australia som nå er ledende, og i flere land meldes det om fremgang for klassen. I 2012 deltok det for eksempel 60 båter i det danske mesterskapet.

– Det hadde vært veldig morsomt om vi også i Norge kunne ha fått et oppsving for klassen, sier Wahlquist, som håper på at man kan arrangere et nordisk mesterskap i klassen i Norge i 2015.

Foreløpig kan EM i klassen følges på mesterskapets hjemmeside og klassens Facebook-side.