Morgenbris reddet mesterskapet

Det betalte seg å få seilerne opp i otta.

Publisert Sist oppdatert

– Klokka 05 om morgenen var havnen full av tildels smilende unge seilere som gledet seg til å komme seg på sjøen. Og bare det er vel kanskje egentlig en bragd, sier regattaansvarlig i Horten Seilforening – og for anledningen banesjef på 29er-banen – Stein Angsund til SEILmagasinet.

MORGENBRIS. Men det var resepten som måtte til for å få det nordiske juniormesterskapet i havn på mesterskapets siste dag. I flere av klassene hadde man knapt fått seilt i det tropevarme og vindstille sommerværet – i Optimist for jenter ikke i det hele tatt – og morgenmanøvren Horten Seilforening hadde igangsatt, var helt nødvendig i håp om flest mulig klasser skulle få minst tre seilaser – og derved også kunne utrope sine nordiske mesterskapet.

Og arrangøren hadde tenkt riktig. En morgenbris fra nord på bortimot 4 m/sek kom tuslende og fylte regattabanen mellom åtte og 11-tiden, slik at det kunne bli seilt på alle baner, og da sønnavinden kom på tampen av dagen etter en periode med vindstille, var mesterskapet reddet.

– Alle klassene fikk et tilstrekkelig antall seilaser på en sportslig forsvarlig måte, sier Angsund.

TO NORSKE GULL. Beholdningen for de norske seilerne ble to gull, en sølv og to bronse. Danmark fikk tre nordiske mestere, mens Finland og Sverige fikk en hver.

Jacob Lepperød fra Tønsberg tok gull i Europajolle, mens August Austefjord fra Grimstad ble mester i Laser Radial. Det norske sølvet gikk til Christoffer Sørlie fra Fredrikstad i Zoom8, mens de tre bronsemedaljene ble tildelt brødrene Tomas og Mads Mathisen, Risør i 29er og Fredrik Andresen fra Bundefjorden i Optimist gutter. Den eneste klassen der det ikke vanket norske medaljer var jentenes Optimist-klasse. Der ble Karoline Brudevoll Rognlien fra KNS best av de norske med en 6. plass.

80 FUNKSJONÆRER. – Hele mesterskapet foregikk i vind mellom 0 og 4 m/sek, men vinden kan vi som kjent ikke gjøre noe med. Vi har imidlertid fått mange gode tilbakemeldinger på selve arrangementet, sier Stein Angsund.

Rundt 80 frivillige var i funksjon med ulike oppgaver under mesterskapet, og med sin morgenfriske øvelse siste dag klarte Horten Seilforening det mesterstykke det var å få mesterskapet i havn sportslig.

– Gratulerer til Horten SF og alle de frivillige som bidro til et glimrende junior nordisk mesterskap denne uken, skriver president Tor Moinichen på Norges Seilforbunds Facebook-side. Selv fungerte han som dommer under arangementet.