Seilernes Verden 2014|8

Spenning i sakte film

Spenning i sakte film

Er det slik man vil fremvise seilsporten?

Publisert Sist oppdatert

Mesternes mester skal være den store, nasjonale finalen på seilsesongen. Alle landets norgesmestre og de eventuelle internasjonale mesterne Norge måtte ha fått i løpet av sesongen, skal møtes til dyst for å avgjøre hvem som er aller best. I nasjonal målestokk er dette det mest celebre stjernegalleriet av norske seilprofiler som mønstres, og vinnerne – de ultimate norgesmestrene – blir tildelt kongepokalen.

Mesternes mester er Norges Seilforbunds eget arrangement, og det har i alle de seks årene det er blitt avholdt, foregått utenfor Aker Brygge. Ved siden av at det er praktisk å samle deltagerne og anskaffe et titalls like båter til et slikt sentralt sted, har hensikten ved å seile i Oslos indre havnebasseng vært å vise frem de beste seilerne og seiling til et publikum.

Det har resultert i at mesterskapet som regel er blitt arrangert under svært lette forhold. En lørdag i midten/slutten av oktober synes å ha værstatistikken mot seg. Ved siden av at det kan stilles spørsmålstegn ved den sportslige verdien for seilerne, er det også grunn til å spørre om det er på en slik måte man vil fremstille seiling for et publikum? For andre enn de helt innvidde og for dem som venter på tur til å seile, fortoner nok det som foregår ute på fjorden seg som både uforståelig og kjedelig. I beste fall må det kunne kalles spenning i sakte film.

Etter å ha arrangert mesternes mester i seks år ved Aker Brygge, tror jeg det er grunn til å evaluere arrangementet og tydeliggjøre hva man vil med det. Er målet å skape et hyggelig møte mellom landets beste seilere på sjøen og ha en fest etterpå, så er det i seg selv en god grunn. Er det imidlertid å lage et sportslig godt arrangement der man også vil vise frem seilsportens spenning og frodighet for et stort publikum, bør man kanskje vurdere andre løsninger? Man bør i alle fall kunne stille seg noen spørsmål.

Bør mesterskapet legges til et vindsikrere sted enn Aker Brygge? Hvor finner man og hvordan når man ut til publikum? Kan man gjøre mesterskapet mer underholdende og spennende ved hjelp av teknologi? Hva bør man tilrettelegge for å få oppmerksomhet i media? Og så videre.

Å arrangere regattaer har aldri vært enkelt. Man har alltid en part med seg som man ikke er herre over, men like fullt er avhengig av, og det er vinden. Rent statistisk er det lite av den ved Aker Brygge. Så hvorfor seile om kongepokalen akkurat der?

Morten Jensen, redaktør