Fartøy i rommet

Fartøy i rommet

Norsk Maritimt Museum viser mer enn fartøy på vannet og maritim historie. På søndag er det foredrag om ferske romfartshendelser også. 

Publisert Sist oppdatert

For første gang har et romfartøy landet på en komet. Dette får vi høre mer om fra solfysikeren Pål Brekke søndag 23. november kl. 1200 på Norsk Maritimt Museum på Bygdøy.

Romsonden Rosetta ble ble skutt opp for 10 år siden og har reist som en pingpongball mellom planetene for å jakte på en komet. Rosetta nådde frem til kometen i sommer og går nå i bane rundt den. I forrige uke landet den på kometen - som suser avgårde i 55.000 km i timen. På museet får vi se ferske bilder fra Rosetta.

Foredragsholderen, Pål Brekke (f. 1961), har bakgrunn som solfysiker ved Institutt for Teoretisk Astrofysikk der han i 1993 tok sin doktorgradavhandling. Brekke har publisert mer enn 40 vitenskapelige publikasjoner om Solen og Sol-Jord vekselvirkning. Han har bidratt til popularisering av romforskning gjennom flere artikler og utallige foredrag i inn og utland. Han brukes ofte i nyhetsmedier og populærvitenskapelige programmer på radio og TV og er sitert en rekke ganger i store internasjonale nyhetsmedier (som CNN, USA Today, BBC, Der Spiegel etc.).

Pål Brekke er i år aktuell med boka «Den stormfulle sola»