Bjørnar Erikstads VM sølv

Blant de beste paralympiske øyeblikk i 2014

Blant de beste paralympiske øyeblikk i 2014

Bjørnar Erikstads sølvmedalje i VM for 2.4 m i kamp mot funksjonsfriske seilere er rangert blant de 50 viktigste paralympiske hendelsene i 2014.

Publisert Sist oppdatert

I regattaen slo han 33 andre seilere og hadde bare svenske Stellan Berlin, som tok sin 8. tittel, foran seg på resultatlisten. Blant dem som haven bak Bjørnar var den paralymoiske gullvinneren fra 2012, Helena Lucas.

- Jeg tror sølvemedaljen i VM er den største prestasjonen så langt i karrieren, sier Bjørnar. - Det er ikke bare å grunn av medaljen, men fordi jeg endelig har funnet ut hvordan jeg skal seile. Mange tenker at en person uten armer ikke kan seile mot funksjonsfriske eller seilere som er langt mindre funksjonshemmede enn meg. Jeg beviste at de tar feil, sier Bjørnar.

Bjørnar er nå kvalifiert til den paralymiske regattaen i Rio i 2016.  Der vil jeg kjempe om medalje, sier Bjørnar. - Selvfølgelig er selvtilliten bedre etter å ha gjort det bra i VM. Det gjelder også motivasjonen til å trene mer, sier han. - Selvtillit gir deg troen på at det er mulig å sloss for å bli best, sier han. - Hvis du synes du er god nok for en topp ti plassering kan litt ekstra selvtillit plutselig gi deg en medalje. Jeg mener det utgjør forskjellen mellom en 8. plass og medalje.

Bjørnar Erikstad begynte å seile etter anbefaling fra familien og mener nøkkelen til hans suksess ligger i oppdragelsen han har fått hjemmefra. - Jeg er født og oppvokst på en øy og måtte som mine søsken lære å seile. Min far sa at alle måtte lære å seile og mine foreldre har innprentet mentaliteten at dersom man ikke har forsøkt, kan man ikke si at noe er umulig. Jeg måtte prøve og etter en del fomling fant jeg at dette var moro og begynte å seile mer og mer på egenhånd.

Nå seiler den 33 årige seileren med en båt som er tilpasset ham, med føttene til å gjøre det meste av arbeidet på vannet. - En skipsingeniør hjalp meg å utvikle båten for meg, sier Bjørnar. - Med korte armer må jeg bruke bena til å trekke i skjøter etc. Det er bra at båten er utstyrt spesielt for mine handikap, slik at jeg kan seile på topp nivå. Det har vært mange års jobbing, men nå har jeg endelig utviklet meg slik jeg ønsker, sier han.