Seilernes Verden 2014|9

Tre tankevekkende utsagn

Tre tankevekkende utsagn

Tre utsagn fra nyeste utgave av SEILmagasinet kan det være verdt å merke seg.

Publisert Sist oppdatert

«Vi skal ikke ha en steril verden, men en miljøvennlig og hensynsfull verden.»

Sier seileren og lederen av Miljøpartiet De Grønne, Rasmus Hansson, i et intervju i SEILmagasinet nummer ni, som svar på et spørsmål om hva han synes om det svenske totalforbudet mot å tømme septiktanken i deres territorialfarvann.

Det er et utsagn som gir rom for at man som skipper på egen skute faktisk kan tenke selv og bruke fornuft. For som Hansson påpeker, tømmes tanken i fritt farvann med god vannutskiftning, er ikke dette noe problem. Og fornuft er sannelig en hyggeligere tilnærming til en utfordring enn å måtte forholde seg til svenskenes ris bak speilet:

Bøter og inntil to års fengsel for å tømme septiktanken i sjøen. Slik advokat Jørgen Bull skriver om i sin spalte i den samme utgaven av SEILmagasinet.

AKTIV ELLER IKKE? Et annet utsagn jeg har bitt meg merke i i denne utgaven, kommer fra Morten Sollerud i Asker Seilforening:

«Man skal slett ikke behøve å seile regatta for å være aktiv i Asker Seilforening.»

Medlemsstatusen «aktiv» er svært ofte synonym med at man seiler regatta, men stadig flere seilforeninger synes nå å få øynene opp for at man kan være et aktivt medlem uten å bedrive regattaseiling. Det Sollerud etterlyser med sitt utsagn, er en aktiv turgruppe i foreningen. Noe som ikke finnes per i dag.

SATS PÅ TURSEILERNE. Sett i lys av et tredje utsagn i den niende utgaven av årets SEILmagasinet-årgang, gitt av visepresident Vidar Utne i Norges Seilforbund:

«Arbeid for medlemsvekst er et av de viktigste tiltakene for å styrke norsk seilsport», er det all grunn for seilforeningene å se på medlemsaktivitet i et bredere perspektiv enn de tradisjonelt har gjort. For det er et udiskutabelt faktum at det er langt flere turseilere enn regattaseilere i Norge.

Skal den organiserte seilsporten vokse, er med andre ord det smarteste en seilforening kan gjøre, å opprette en aktiv turseilergruppe.

I det hele tatt sies det mye interessant, utfordrende og spennende – i klartekst og mellom linjene – i SEILmagasinets spalter, og det er inspirerende med så mye engasjement som vises – ikke minst på foreningssidene.

Seiling som aktivitet - enten det dreier seg om tur eller regatta – trenger å stå samlet, og snart skal foreningenes årskontingenter betales.  Gjør endelig det – og er du ikke medlem, meld deg inn og skap aktivitet!

Godt aktivt, hensynsfullt, miljøvennlig, nytt år!

Morten Jensen, redaktør

[SEILmagasinet nr. 9 er i handelen nå]