REN: Bunnen er glatt og fin etter ett år i sjøen med Jotun Racing, men det har dannet seg en tynn film i løpet av våren, en film som lett børstes vekk.

Tester av bunnstofff

SEILmagasinet har de senere år testet ulike typer bunnstoff. Testene finner du her.

Publisert

Det finnes to typer bunnstoff, selvpolerende og hardt bunnstoff. Selvpolerende bunnstoff er enklest å bruke, og gir best effekt, mens hardt bunnstoff kan slipes, og gir en glattere bunn. 

Selvpolernede bunnstoff skal slites i løpet av sesongen. Det gjør at det ytre laget automatisk vil bli borte, slik at et nytt aktivt sikt skal komme frem. Dette skal gjøre at bunnstoffet skal ha høy effekt i hele sesongen. Det finnes også typer som skal fungere flere sesonger, noe vår test viste at det gjør. 

Vanlige feil

Ulempen med selvpolerende bunnstoff er at siktet med bunnstoff slites ulikt. Det er tynt langs kanter, men bygger seg opp i tykke lag andre steder. Jeg hadde en skjærgårdsjeep og den ble litt tregere hvert år. Jeg skrapte bunnen ned på min gamle seilbåt, og det er den eneste løsningen for å få farten tilbake. Det er en tung jobb. Den vanligste feilen er at vi bare legger enn nytt lag hvert år, uten å tenke på hvordan bunnstoffet øker i tykkelse. 

ROR: Tippe av roret er dypere enn børsten og ble ikke rengjort i høst. Her er det nå blåskjell.
PROPELL: Det er blåskjell ved vanninntaket på drever og på propellakslen. Marsjfarten for motor har falt fra 6,3 knop til 5,8 knop.
REN: Bunnen er glatt og fin etter ett år i sjøen med Jotun Racing, men det har dannet seg en tynn film i løpet av våren, en film som lett børstes vekk.

Foretrekker hardt bunnstoff

Selv bruker jeg hardt bunnstoff, og er fornøyd med Jotun Racing. Jeg tenker at ved å slipe litt hvert år, så slipper jeg skrapejobben hvert 10. år. Hvit farge skal være mindre effektiv enn mørk, allikevel foretrekker jeg hvit da det er enklere å se hvor skroget er grodd. 

Hard bunnstoff krever mer jobb, og bør slipes både før og etter pålegging. Jeg må også vaske bunnen etter hvert, men mest rundt vannlinjen. Det kan jeg gjøre med en kost fra brygga og tar under en time. 

Nå har båten ligget ute ett år. Bunnen er nærmest perfekt, men jeg har blåskjell på kjølen, og nerst på roret, steder hvor jeg ikke har kommet til med børsten i høst. 

Båten skal på land i starten av mai, og da blir det et par timers sliping før jeg legger ett nytt lag hardt bunnstoff over hele båten, og et ekstra lag i vannlinjen. 

Også hardt bunnstoff blir tykke lag

Båten jeg har i dag, en X-362 Sport, hadde VC 17 da jeg kjøpte den. Her var det lagt slikt bunnstoff i over 20 år, og selv et tynt bunnstoff blir tykt over tid, om det ikke slipes. Jeg valgte å skrape det vekk for å få en slett bunn, og skrapte vekk mange kilo med kobber. Det jeg antagelig kunne ha gjort var å bare slipe lett, fått frem frisk kobber, og seilt videre på gammelt bunnstoff i mange år.