Seilvingen som kan bli fremtiden

–Det er ikke foilene men vingseilet som er fremtiden, sa en ekspert for snart 10 år siden. Her er seilingen som kan bli det neste.

Publisert Sist oppdatert

–Det ble mye snakk om America’s Cup den gangen vi testet båt sammen med franskmannen Loick Peyron i 2016. Da også var franskmennene med i suppen, og Peyron var med på leken. 

Vi ble mest imponert over foilingen, men Peyron mente at det var vingseilet som ville betyr mest for utviklingen. Vingmasten på America’s Cup båtene den gangen, forløperen til båtene som benyttes i SailGP trenger kran for å bli rigget. Det er ikke særlig praktisk. 

Nå er det utviklet en løsning hvor hele riggen kan teleskopisk reises ved hjelp av en trykknapp. 

Oppblåsbar

Selskapet Aeroforce har utviklet den nye riggen de demonstrerte under båtutstillingen i Cannes. Den består av en teleskopisk karbonmast med et oppblåsbar vinge. Hele systemet kan legges helt flatt, noe som gjør systemet aktuelt på lasteskip. Her vil ikke en rigg stå i veien for kraner. 

Testbåt

MODX utvikler en 70 fots katamaran som skal brukes til å teste ut vingen. Katamaranen får to slike vinger, og kan transformeres fra en motorkatamaran til en seilkatamaran på minutter. Franske VPLP har stått for katamaranens design.