Inneholder kjøpslenker

KARTPLOTTER: Kartplottere kommer i mange størrelser og prisklasser. Her viser Mie Mortensen eleven Ragnhild hvordan kartplotteren fungerer.
KARTPLOTTER: Kartplottere kommer i mange størrelser og prisklasser. Her viser Mie Mortensen eleven Ragnhild hvordan kartplotteren fungerer.

Slik velger du riktig kartplotter

Det finnes mange titalls kartplottere i prisklassen fra et par tusen kroner til nær 200 000 kroner. Tenk nøye gjennom dine behov før du kjøper en. Her får du viktige råd og tips.

En kartplotter minner mye om navigasjonsinstrumentet man nå finner i de fleste elbiler, der man har et kart som bilen eller båten beveger seg i basert på GPS-posisjonen.

Kort fortalt er kartplotteren en skjerm som viser nøyaktig hvor båten befinner seg i et elektronisk kart. En innebygd GPS-antenne søker og tar inn GPS-signaler og synkroniserer dette med det digitale kartet over området. Båtens posisjon vises i kartet på skjermen med riktig lengde- og breddegrad. Kartet ligger på en minnebrikke som må settes inn i plotteren.

Basisfunksjonen til en kartplotter er altså å fortelle deg hvor du er, og hva som befinner seg i nærheten. Man kan plotte målet for båtturen inn på kartplotteren, og motta anbefalte reiseruter.

Sjekk utvalg av kartplottere hos Seatronic her

Kjente kartplottermerker

Du finner som sagt kartplottere i prisklassen fra tre-fire tusen kroner til nær 200 000 kroner, og det finnes et utall modeller og merke å velge mellom. Kjente merker er Garmin, Raymarine, Simrad, Lowrance og B&G. Alle kjente produsenter lager gode kartplottere, men det er variasjoner i menystruktur, prosessorhastighet, karttyper og annet.

Mange båtførere opplever gode pris-ytelse-forhold på ni tommer kartplottere i de mer avanserte seriene, som Raymarine Axiom, Garmin GPSMAP (også 10 tommer), Simrad GO og Lowrance HDS.

For den aktive regattaseileren har tradisjonelt B&G-kartplotere vært det beste valget, men for de fleste av oss har både Raymarine og Garmin gode nok seilfunksjoner i dag.

SEILING: B&G lager kartplottere som kan integreres med seilinstrumenter.
SEILING: B&G lager kartplottere som kan integreres med seilinstrumenter.

Er hobbyfiske viktig er kan det beste valget være Raymarine Element HV, Garmin Echomap og ikke minst Lowrance Elite kartplottere og Hummingbird kartplottere.

Er prisen den viktigste faktoren kan du vurdere Garmin Echomap Plus, de rimeligste Garmin Echomap UHD og Echomap UHD2 modellene, Lowrance Hook, Raymarine Element S og Simrad Cruise.

Den dyreste vi fant til salgs i Norge da denne artikkelen ble skrevet vinteren 2023 var en Raymarine Axiom  med 24 tommers skjerm til 172 999 kroner, som kan integreres med kameraer, motordata, radar og de fleste andre tenkelige funksjoner om bord.

Kjøp kartplotter fra Raymarine her

Bruksområde for kartplottere

Spørsmålet er egentlig ikke hvilket merke du skal velge, men hva du skal bruke plotteren til. Mange kartplottere er for eksempel utstyrt med ekkolodd, slik at man har bedre oversikt over hva som befinner seg under vann. Et ekkolodd kan hjelpe deg å unngå farer, men er samtidig også et nyttig verktøy om du er på jakt etter fiskelykke.

Moderne kartplottere kan også kobles til ulike radarsystemer og AIS. På denne måten vil du vite om fartøy som ligger i nærheten. En radar kan være spesielt nyttig dersom det er mye tåke eller vanskelig vær. Radaren vil også vise deg om det er større båter i nærheten, og om de er på vei i din retning.

AIS (Automatic Identification System) gjør det mulig for båter å identifisere og overføre viktig navigasjonsinformasjon til hverandre, og til landstasjoner langs kysten. En AIS-enhet består av en GPS-mottaker og en dataenhet som behandler radiosignaler. AIS-informasjonen vises vanligvis til båtføreren på kartplotteren.

Dersom du har en autopilot kan du koble den til kartplotteren, slik at båten følger den oppgitte ruten automatisk. Dette er med på å gjøre båtferien enda enklere og mer behagelig. Dersom du ikke har behov for integrering mot autopilot, radar eller ekkolodd er det mange penger å spare på en enklere modell, som likevel gir deg alt du trenger fra en kartplotter.

Enkelte mener at nettbrett med elektroniske kart gjør samme nytten som en plotter. Forskjellen er at kartplottere har en mer lyssterk skjerm, de er vanntette og er utviklet for navigasjon. Kartplotteren er koblet til båtens batterier, og er alltid på under fart, og den er riktig plassert for båtfører. Mange kartplotter kan dessuten speiles på nettbrettet slik at bruken blir mer fleksibel.

Kjøp Simrad-kartplotter her

Båten og budsjettet

Når du skal velge kartplotter bør du tenke på budsjettet ditt, samt plassen du har til rådighet i båten. Skjermoppløsning og størrelsen på skjermen er som regel avgjørende for prisen. Høyere oppløsning gir mer detaljert bilde. Plottere under syv tommer kalles gjerne små plottere. Med større skjerm er det enklere å få overblikk, og skjermen kan deles mellom forskjellige kartbilder eller mellom kart og radar eller ekkolodd.

Båtens størrelse spiller også inn med tanke på nettverksmuligheter. Har du en stor båt med flybridge og to styreposisjoner, vil du nok ønske å kunne dele kartinformasjonen mellom de ulike posisjonene, og da må du plottere med nettverksmuligheter. Hvis du ønsker å koble kartplotteren med annen elektronikk i båten må du velge en kartplotter tilpasset dette. Det er da viktig at alle enheter snakker samme "språk", slik som NMEA2000. Optimalt bør enhetene være omtrent like gamle, ha lik oppbygging av programvare og det er også fordelaktig at de er fra samme produsent.

Båtens fart er også viktig for valg av plotter. En planende båt bør ha minimum ni tommer ved navigasjon i hastigheter over 20 knop. En snekke eller seilbåt kan klare seg med plotter med mindre skjerm.

Kartplotterskjerm og kart

Du kan velge mellom plottere som styres av knapper eller touchskjerm. Mange foretrekker en touchskjerm, men kan være vanskelig å bruke når plotteren står ute i regn og blest. Touchskjerm kan også være vanskelig å betjene i når båten hiver på seg i grov sjø og mye vind, og fungerer dårlig om du har på deg hansker. En del plottere med ren touchskjerm kan også utstyres med ekstern knappebetjening.

De ulike kartplotterne bruker forskjellige kartsystemer. Simrad, B&G og Lowrance bruker C-Map og Navionics, mens Garmin bruker Bluechart samt at nyere plottere fra Garmin kan bruke utvalg av Navionics-kart. Raymarine bruker Lighthouse samt Navionics. Hør med båtutstyrbutikken om hvilke kartsystem som egner seg best for plotteren du anskaffer, og så er det være en smakssak hvilket kartsystem man foretrekker.

Kjøp Raymarine-kartplotter her

Blant båtutstyrsforretningene som kan hjelpe deg med å finne den kartplotteren som passer best til din bruk er Maritim, Seatronic, Watski og Ahoy (ren nettbutikk).

Sjekk utvalg av kartplottere hos Seatronic her

Affiliate

Denne saken er skrevet som innhold av SEILmagasinet. Kommersielle lenker i artikkelen henviser til aktører som betaler for eventuelt salg gjennom artikkelen, og som dermed finansierer vårt redaksjonelle arbeid. Redaksjonens oppdragsgiver er leserne, og vi følger Vær-Varsom-Plakaten og Redaktørplakaten.

Partnerne i denne saken er Maritim og Ahoy.