AIS kart på SSN hjemmesider - med oversikt over alle medlemmers båter - en realitet

AIS kart på SSN hjemmesider - med oversikt over alle medlemmers båter - en realitet

SSN er i kontakt med Kystverket, og kan få tilgang til AIS data tilhørende SSN medlemmer. Kravet er at medlemmet har en AIS sender (transponder) ombord. På denne måten kan alle som har interesse av det; de hjemme, Seilmagasinet, regatta arrangører, og event. Redningsselskapet eller andre interessenter følge båtenes bevegelser på et digitalt kart.

Publisert Sist oppdatert

AIS har, som vi har beskrevet i tidligere artikler, mange bruksområder. For lystbåter som har en klasse B sender, eller transponder om bord, er også disse data nå offentlig tilgjengelig. AIS er i første rekke en sikkerhetsinstallasjon som er mer viktig enn en radar i en typisk båt til båt situasjon, da signalene herfra, som sendes via VHF, kan visualisere en båt mens den er langt utenfor rekkevidde, bak en hindring eller lignende. Det blir umiddelbart også gitt opplysning om båtens data, hastighet, kurs mm. I tillegg er AIS et datasystem som også kan lese opp til forskjellige web steder på et digitalt kart.

SSN har satt seg som mål å i første omgang kunne tilby alle medlemmer et digitalt sted på våre hjemmesider, hvor din båt, og andre medlemmer er tilgjengelig. Da vil vi høyne sikkerheten for dere som seiler, samtidig som vi kan gi en trygghet til de hjemme om hvor dere er. I tillegg, dersom uhellet skulle være ute, gi en rask informasjon til de som måtte bli involvert i en eventuell redningsaksjon. Og dersom seilforeninger ønsker i første omgang et greit og enkelt tracking system, så ligger dette ferdig tilrettelagt for det.

For at din båt skal kunne bli tilgjengelig på dette kartet, må vi innhente tillatelse fra deg som medlem, samtidig som du sender oss båtens navn, kallesignal på VHF og MMSI nummer. Dette kan du sende til simenl (@) online.no.

I neste omgang vil da Kystverket gjøre data tilgjengelig på web i et digitalt kart, som vi vil administrere på våre hjemmesider.

Og skulle du ikke ha en AIS sender i dag, så mener vi at denne investeringer er en rimelig "livsforsikring" for deg og ditt mannskap og bør få en prioritet på din handleliste nå på våren.