Mystiske brennmaneter
Maneter dør om vinteren, men i år rapporteres det om brennmater både på Vestlandet, Skagerrak og i Oslofjorden.
Vi så en frisk og fin brennmanet svømme rundt brygga på Nesøya i Asker i går og tok kontakt med Havforskningsinstituuet i Bergen.
– For to uker siden ble det også rapportert om store mengder maneter 100-200 m inne i nedre delen av Sandvikselven (Oslo). Jeg har ikke fått sånne meldinger før så det er mulig at der er flere maneter i høst/vinter enn ellers. De fleste dør om vinteren så de dere har sett er sannsynligvis "på vei ut". Korte brenntråder tyder også på det at de nærmest går i oppløsning. Nettopp det at de er slappe kan gjøre at de er et lett bytte for strømmer og bakevjer som kan konsentrere dem.
Jeg kan ikke forklare hvorfor de er så grunt nå. De få som overvintrer gjør nok dette litt dypere. Kanskje det er noe på gang, svarer Senior Scientist Jan Helge Fosså fra Institute of Marine Research som svar.
Uvanlige forhold
Også Tone Falkenhaug fra Institute of Marine Research gir meg et svar. – Ja, det ser ut til at det er uvanlig mye maneter i høst/vinter. Vi har fått inn mange rapporter fra hele Skagerrak-kysten.
Vi har også observert forholdsvis mye ribbemaneter , av de typene som ellers vanligvis forekommer på forsommeren.
Vi vet ikke om dette tyder på at ”noe er på gang” eller om dette er helt spesielt for i år . Strømforhold kan også forårsake at maneter trekkes opp fra dypere vannlag.
Også ved Hurum
Røyken og Hurum Avis rapporterte om uvanlig brennmaneter utenfor Hurumlandet 11. Desember. Som brennmaneten i Asker er også denne mørkere rød enn den som vi vanligvis ser om sommeren. Du kan lese saken her.