Louis Vutton Cup 2024

INEOS Britannia

En seier fra Louis Vuitton Cup finale

«INEOS Britannia» knuste «Alinghi Red Bull» i de fire første seilasene i LVC semifinalene

Publisert Sist oppdatert

«INEOS Britannia» har vært overbevisende i de fire semifinaleseilasene mot sveitsiske «Alinghi Red Bull». Mwd seiersmarginer på hele 2 min. 5 sek, 1 min. 37 sek., 2 min. 20 sek og 47 sekunder har det britiske lagt med Sir Ben Ainslie vært totalt overlegne og går mot en klar finaleplass der de skal møt vinneren av matchene mellom «Luna Rossa Prada Pirelli» og «American Magic». Her har også den ialienske båten vunnet samtlige seilaser, men marginene har vært betydelig mindre, henholdsvis 7, 17, 26 og 2 sekunder.

Gamle lagkamerater møtes i finalene?

Selv om det går mot finaleplasser for «INEOS Britannia» og «Luna Rossa Prada Pirelli» skal man huske finaleseilasene i America's Cup i 2014 der det amerikanske laget innhentet New Zealands 9-1 ledelse og vant den avgjørende 19. seilasen. Nøkkelpersoner den gang var Jimmy Spithill som nå er en av to rormenn på «Luna Ross Prada Pirelli», og hans mulige finalemotstander Sir Ben Ainslie, den en rormannen på «INEOS Britannia». Det var mange som mente at den amerikanske seieren i 2024 skydtes nettopp Ainslie som ble hentet in som taktiker da det så som mørkest ut for amerikanerne. Nå er det mye som tyder på at det blir nettopp disse to som møtes i LVC finalen.

«INEOS Britannia» og «Alinghí Red Bull»

«INEOS Britannia» best på alle områder

I semifinalen er det tydelig at «INEOS Britannia» er et hakk bedre enn «Alinghi Red Bull» på alle områder. De har ikke nødvendigvis vunnet startene, men med har i løpet av kort tid kommet seg foran. Ikke bare holder de bedre fart enn konkurrenten, men de er også best i manøvrene. Og når de er foran seiler Ainslie hans co-rormann Dylan Fletcher så godt som feilfritt teknisk og strategisk.

«Luna Rossa Prada Pirelli» og «NYYC American Magic»

Jevnt mellom Italia og USA

I de andre semifinalene er det adskillig jevnere og utfallet kunne i flere av seilasene vært omvendt. I den første seilasen leder «American Magic» på fem av de seks leggene og burde ha vunnet seilasen. I de andre skiftet også ledelsen flere ganger og Jimmy Spithill og hans co-rormann Fransesco Bruni måtte kjempe hardt for sine seire, særlig i den siste seilasen der det kun skilte to sekunder i mål. 0-4 er ikke umulig å snu, me da må amerikanerne repetere snuoperasjonen fra 2014. Vanskelig, men ikke umulig.