Ovni med nye linjer
Franske Alubat utvikler nytt, og lanserer i høst en Ovni på 41 fot som bryter med det vi er vant med.
Verftet har byttet konstruktør. Mortain & Mavrikios har tatt over for Marc Lomard. Mortain & Mavrikios har også tegnet katamaranene til Alubat. Ovni 400 får et mer dristig formspråk, med høyt fribord, negativt spring, og en svakt negativ baug. Forsipet blir voluminøst. Skrogvinduene blir større, og overbygget vil gi panoramisk utsikt.
Ovni er fremdeles 100 aluminium. Konkurrenten Allures har valgt å lage dekk og cockpit av glassfiber, som gir en mindre røff finish.
Ballast i kjølen
Ovni har rykte for å være sjøsikre båter, men de har aldri vært noen lettværsbåter, eller imponert på kryss. Plasseringen av ballasten er grunnen til det. Mange velger Ovni på grunn av kjølen som kan vippes opp under skroget, som både gjør at grunne farvann kan utforskes, og at skader blir redusert ved grunnstøting. Ovni har valgt å legge ballasten i bunnen av skroget, og bruke en enkel finne som kjøl for å hindre avdrift. På Ovni 400 vil det bli mer vekt i kjølbladet, og mindre i skroget. 2,6 tonn ligger i skroget, og 1,3 tonn i kjølen. Vekten i kjølen vil øke det rettende moment, og redusere behovet for ballast i skroget. Ballast i kjølen øker kostnadene fordi kjølsystemet må dimensjoneres opp.
Effektiv rigg
Ovni 400 får masten plassert lengre bak, og båten er konstruert for en storseil med firkanttopp. En slik løsning krever dobbelt akterstag. Med masten lengre bak blir fortriangelet større, og forseilet får en effektiv form, tross for at det skjøtes på innsiden av vantene. Men vantene er trukket inn mot hytta, slik at det vil være mulig å utstyre båten med en genua, noe som ikke er vanlig lengre. Det er billigere å sette vantene i skrogsiden, og brede vant gjør at mastedimensjonen kan reduseres. Båten får også fast baugspryd med anker under, og muligheter for gennaker og Code-seil.
Nytt er også targabøyle i fremkant av cockpit. På bøylen er det løygang til storseilet, som også er en teknisk fordel. Det gjør at festepunktet på bommen flyttes lenger akter, og som reduserer belastningen. Det er mulig å få en fast sprayhood, ideelt for norske somre.
Fleksibel innredning
Kjølsystemet gir utfordringer for interiøret, men verftet har løst dette ved å bruke kassa som en salongbenk. Båtens overbygg vil gi nærhet til de ytre elementene. Verftet tilbyr tre ulike treslag under dekk.
Standard innredning er med to lugarer og ett stort bad akter. I Norge vil kanskje versjonen med to bad og tre lugarer bli mest etterspurt. Det er til og med mulig å dele forpiggen, med fire lugarer. Køyene forut vil da bli smale, og båten vil kun ha ett toalett.
Ovni 400 blir lansert under båtmessen i La Rochelle til høsten. Pris er foreløpig ukjent.