America's Cup

Cowes er seilsportens mekka og der historien om America's Cup startet

Cowes eller Midtøsten?

I Barcelona snakker folk allerede om de neste seilasene om America's Cup.

Publisert Sist oppdatert

Dagen i dag kan bli historisk i America's Cup sammenheng, men regattasjefen for America's Cup og Lous Vuitton Cup, australske Ian Murray er usikker på om det i det hele tatt vil bli seiling idag. Det er meldt lett vind over Barcelona, og Murray har et vindu på mellom kl 1400 og 1530 der han håper på stabil vind over 6.5 knop for å få gjennomført én seilas, to om nødvendig. Det viktigste for han i dag er å få god(e) og rettferdig(e) seilas(er).

Det store spenningsmomentet er hvordan «INEOS Britannia» og «Luna Rossa Prada Pirelli» har benyttet hviledagen torsdag. Det hviler stort press på begge lagene. Italienerne må vinne idag for å være med i kampen, mens britene vil, ved å ta én seier idag, være klar for America's Cup finale, for første gang på 60 år.

En seilas om gangen

Skipperne på begge lagene, Ben Ainslie og Jimmy Spithill, er nøkterne og konsentrerte om dagens oppgave. - En seilas om gangen, sier begge. Likevel er det mye bryggesnakk om britenes muligheter i en mulig America's Cup finale mot «Emirates Team New Zealand». Sjefen Grant Dalton har tidligere uttalt at det er britene har frykter mest. - Vi har kontroll på det meste, men INEOS står for det ukjente, sier Dalton og referer til britenes samarbeid med Mercedes som bedre enn noen har jobbet med aerodynamikk for å minske luftmotstanden for disse båtene som helst skal fly over vannet.

Cowes eller Midtøsten

Selv om ingen her tør å si noe høyt før vinneren av Louis Vuitton Cup er klar, spekuleres det allerede i hvor de neste seilasene om America's Cup skal holdes. Barcelona har vist seg å være et godt valg, selv om det til tider har vært lite vind og sjanseartede forhold. Fremtidig valg av arrangør dreier seg om penger og tradisjon. Vinner britene er det vanskelig å komme utenom Cowes, selv om det ventelig er mer penger å hente fra en av araberstatene. Dersom INEOS eieren Sir Jim Ratcliffe blir med videre vil han nok gjerne se avkastning på de ved 400 millioner pund han har brukt på sitt seilerteam. Han har i tillegg et fotballag, et sykkelteam og et Formel 1 team å følge opp. Vinner New Zealand blir det ventelig en auksjon fra mulige arrangører ettersom Grant Dalton har brent mange broer til hjemlandet. New Zealand og myndighetene der klart har indikert at de ikke vil delta i pengegaloppen.

Mn først skal det seiles!