Slik ble foiling i America’s Cup født

Team New Zealand satte foiler på en liten katamaran som ble slept på en innsjø. Det ble starten på moderne seilsport.

Publisert Sist oppdatert
2010: USA 17 knuste Alinghi.

AC72, båtene som ble benyttet under America’s Cup i 2013 var en båttype som Larry Ellison i Team Oracle USA valgte, en båttype som var en naturlig etterfølger av båtene som ble brukt i 2010, hvor USA 17 rundseilte forsvareren sveitsiske «Alinghi». USA 17 med en trimaran på 113 fot med vingmast mot 110 fots katamaranen «Alinghi».

Team Oracle USA brukte franske VPLP for å designe USA 17. VPLP er ledende designkontor for flerskrogsbåter, og har også tegnet de meste av IMOCA 60-båter de siste årene. 

Vingmasten på USA 17 var 55 meter høy, 80 prosent større enn vingen på en Boeing 747. Alinghi hadde ikke tid til å bygge vingmast. 

LES: Det meste blir nytt

Tenkte nytt

Team New Zealand var tilbake i America’s Cup for 2013, og ønsker å gjøre noe nytt. Laget hatt alltid stått for nye ideer. Mange forbinder foiling med America’s Cup, men teknologien hadde da alt slått igjennom i Moth-klassen. Her ble foiling forsøkt allerede i 2000, og i 2005 var teknologien så utviklet at joller uten foiler ikke hevdet seg i klassen. Verdensmesteren i International Moth, Rohan Veal, var i Oslo i 2007 og fikk bot for å seile for fort. 

Waszp er en entypejolle med teknologi fra Moth med enklere og billigere løsninger.

LES: Bladerider til Norge

Forbudt med foiler

Det var det italienske laget «Mascalzone Latino» som var utfordreren og satte rammene for America’s Cup 2013. Det var en selvfølge at disse båtene ville ha stikksverd for å hindre avdrift, og at disse sverdene også kunne gi løft. Dette var teknologi alt brukt i flerskrogsmiljøet, men ingen hadde sett katamaraner helt ute av vannet. «Mascalzone Latino»  overbeviste Oracle at det skulle være forbudt med foiler med bevegelige deler. På Moth er det en flaps i enden av foilen som blir styrt av en pinne i baugen som måler høyden på skroget over vannet. Team New Zealand løste dette ved å justere hele foilen. 

Tre trinns utvikling

Da Team New Zealand startet forsøkene med foiling i 2012, var det ingen mulighet for datasimulering. Laget bygget en liten katamaran som de slepte bak en vannskibåt på en innsjø. Forbindelsen til vannskibåten var via en mast, som førte til et krengende moment, slik som med seil.

De første foilene løftet båten, men var ustabile. Etter flere rundet med utvikling ble det satt foiler på SL33-katamaran som ble seilt i all hemmelighet. Laget disponerte to slike båter, og startet å seile dem alt i 2011. Veien over til AC72 ble dermed ikke så lang. 

LES: New Zealands hemmelige våpen

 

Avduket for tidlig

Høsten 2012 viste laget bilder av AC72 flygende. Mange trodde det var et photoshoppa bilde. Team New Zealand avslørte nok konseptet for tidlig. Team Oracle USA hadde foiler på sin båt bare noen uker etter, men fikk en dramatisk kullseiling som satte laget tilbake. Team New Zealand var suveren i starten av America’s Cup året etter, men Team Oracle USA lærte seg knepene, og ble raskere. Vi husker hvordan det gikk.

LES: Den som flyr vinner

 

STARTEN: Team New Zealand fant etter hvert ut hvordan foilen skulle utformes for å gi et stabilt løft.
2010: USA 17 knuste Alinghi.
TEST: Foiler ble satt på en 33-fots katamaran for å teste ut konseptet.
FLYR: Mange trodde dette bildet var falskt da Team New Zealand publiserte det i 2012.
AC 72 Sail 8 Capize / SFO Oct Testing Session / ORACLE TEAM USA / San Francisco (USA) / 16-10-2012
Vellykket prøveseilas i frisk vind for Emirates Team New Zealands AC72
18/06/2017 - Bermuda (BDA) - 35th America's Cup 2017 - 35th America's Cup Match Presented by Louis Vuitton
Moth in action – må sees!
TEST: Foiler ble satt på en 33-fots katamaran for å teste ut konseptet.
FLYR: Mange trodde dette bildet var falskt da Team New Zealand publiserte det i 2012.
FOILING: Etter å ha testet ulike foiler, fløy testbåten stabilt.