LOUIS VUITTON CUP 2024: Tett race

Kan historien gjenta seg?

Italia ligger under, men det er ikke første gang i America's Cups historie at et lag har gjort oppsiktsvekkende comeback.

Publisert

Finalen i Louis Vuitton Cup tegner til å bli super spennende, med «INEOS Britannia» som har det beste utgangspunktet for å nå selve America's Cup finalen mot «Emirates Team New Zealand» som starter 12. oktober. Det italienske laget «Luna Rossa Prada Pirelli» kommer definitivt ikke til å gi seg uten sverdslag, og de kan hente oppmuntring i cupens tidligere historie.  

Australia II i 1983

AMERICA'S CUP 1983: Liberty vs Australia II

Et av de største øyeblikk i seilsportens historie var da Alan Bonds radikale 12 meter med vingkjøl, «Australia II», tegnet av Ben Lexcen vant over amerikanske «Liberty» med seilerlegenden Dennis Connors til rors etter å ha ligget under 1-3 etter de fire første seilasene. «Australia II» måtte vinne tre seilaser på rad for å vinne pokalen, og det var nettopp det John Bertrand og hans australske mannskap gjorde. Etter en ulidelig spennende avgjørende match der amerikanerne ledet klart med en lens og en kryss igjen før mål, men der «Australia II» tok igjen konkurrenten etter å ha seilt både lavere og hurtigere på den siste lensen. 1983 markerte New York Yacht Clubs tap av den berømte pokalen for første gang i historien.

Oracle Team USA 2013

AMERICA's Cup 2013: «Oracle Team USA»

2012 markerte hydrofoilenes inntog i America's Cups historie og seilasene i San Fransisco i september 2013. New Zealands lag behersket i utgangspunktet denne nye teknologien best og opparbeidet seg en 8-1 ledelse, tilsynelatende uslåelig med kun én seier fra de nødvendige ni. Jimmy Spithill ville det imidlertid annerledes. Han byttet ut taktikeren John Kostecki med Ben Ainslie, og sammen plukket disse seier etter seier til det til slutt ble 9-8 til «Oracle».

Derfor er det fremdeles håp i den italienske leiren. To seire på rad imorgen og det er uavtjort, med eń eventuell seilas lørdag som avgjørende.