Ny generasjon på vei
Nå skal også brettseilerne foile i OL, og det har skapt en ny klasse i Norge. I helgen møttes foilerne i Arendal.
Det er Starboard som skal levere utstyret til OL i 2024, og det var i hjembyen til sjefen for Starboard at mesterskapet fant sted. Det ble konkurrert i Open foil hvor svært mange av deltagerne brukte iQFoil, utstyret som skal brukes i OL, men ikke alle. Her stilte det gamle veteraner, kjente toppseilere, samt unge lovende. I seniorklassen deltok det hele fem juniorer, og gjorde det overraskende bra.
Her møttes også brettseilere fra ulike miljøer. Brettseiling har hatt to retninger, mot OL, eller mot PWA, den profesjonelle brettseilingsserien.
Helgen i Arendal var sur og kald. Åtte grader i luft og vind fra 3 til 11 m/s fra nord.
Flest unge
Mens det var 14 påmeldte i seniorklassen, var det 17 i juniorklassen i alderen 13 til 17 år. Samtlige av de unge er fra Indre Oslofjord hvor de to på topp representerte Lysakerfjorden Brettseilerklubb, mens resten seiler for KNS. Seks av 16 unge foilere er jenter. I juniorklassen seilte alle med iQFoil Junior som er svært likt det som skal brukes i OL, men med et mindre seil, litt mindre brett, og foil i aluminium.
De fleste foilerne er brettseilere som kommer fra Bic-klassen, og fra RS:X, brettet som brukes i OL i dag.
Brettseilingens framtid
Veteranen Anders Føyen var på plass i Arendal og hjalp til med arrangementet. 62-åringen startet med brettseiling i 1975 og ble verdensmester i Windsurfingklassen to ganger. Nå er sporten tatt frem igjen, men med foil.
– Jeg fikk dilla på foiling sjøl i fjor fordi det gav meg 5-6 ganger så mange seildager der jeg holder på. Endelig ser jeg en vei fremover for brettseiling, forteller Føyen til SEILmagasinet. Han har startet egen blogg for gubber som vil foile.
Nye OL-kandidater
I Open Foil var Endre Funnemark suveren. Han er aktuell seiler for RS:X i OL 2021, og viser at han mestrer det nye formatet også, men han må passe seg for unge Christian Linnerud. Det var kun disse to som var først i mål i de åtte seilasene som ble holdt i ustabil vind.
Helle Oppedal ble beste jente på en syvende plass. Hun er et stort talent, som også har forsøkt seg i world cup, men må passe seg for Oda Sverre som kom bare noen få poeng bak. Det var fire jenter med.
– Både Oda Sverre og Christian Linnerud er bare 16 år gamle, forteller Føyen, som mener disse er sterke kort for 2024.
Også Tuva Oppedal, Mina Mobekk og August Landmark er juniorseilere som stilte i seniorklassen.
– De unge gode seilerne gir håp for gode internasjonale plasseringer i årene fremover, mener Føyen.
Unge lovende
Jonathan Kandhari Bleikvin var suveren i juniorklassen med syv av åtte førsteplasser. Plassen bak kom Arthur Andersen som delte poengsum med Nora Myhre Rabo. Regattaen var første gang Myhre Rabo forsøkte seg på brett med foil.
– Progresjonen blant de unge var enorm. Etter noen seilaser, ble regattaen gjennomført på en brøkdel av tiden. Noen av seilerne som stilte til start hadde aldri foilet før, forteller Anders Føyen.