NM

EXPRESS: Camilla Foss Hansen og jentelaget ble nr 26 i NM.

Ny stor NM helg

Mer enn 400 seilere kjempet i helgen om fem NM titler

Publisert Sist oppdatert

De to mellomste helgene i august er gjerne de mest hektiske for NM arrangørene og denne helgen ble det seilt om fem titler på baner fra Indre Oslofjord til Bergen.

ORCi og IOD Princess

«White Shadow» ORC VM, Kiel
«White Shadow» tok NM tittel.

I Tønsberg kjempet 15 ORCi-lag, fordelt på to klasser, om medaljene. Jan Petter Rød og laget hans i Dehler 36 «Fri av Fjærholmen» tok gullet i den minste klassen, foran Henrik Tangen og Ragnar Wisøff, mens det var Landmark 43-en «Whiite Shadow» med Torkjell Valland og laget hans som vant den andre foran Sigurs Tveit og fjorårsmester Calle Andersen. 

18 båter stilte i IOD Princess-klassen.

I år fikk man også få gjensyn med den tradisjonsrike klassen IOD Princess på en NM bane. Det er gått hele 14 år siden sist. Den gangen vant Espen Aker, Ulf Lundvall og Bård Jacobsen fra Tønsberg. Espen Aker var med i år også, og sammen med sønnen Jostein Frederick og Georg Ellila ble det en soleklar seier foran Anders, Oline og Linn Eve Krogholm. Bronsemedaljene gikk til Reidar Sørensen, Knut Henrik Kristiansen og Arne Halling

Andunge

ANDUNGE: Lars Horn Johannessen seilte i helgen til NM-gull i Andunge. Han seilte sammen med barna og tvillingene Smilla og Magnus Horn-Hammernes.

I Horten forsvarte Lars Horn Johannessen og barna Smilla Horn-Hammernes og Magnus Horn-Hammernes mesterskapet fra i fjor, fulgt av Morten g Mikkel Jensen, altså to rene familielag. Bronsen gikk til Dag Bertheussen. Hele syv svenske lag hadde tatt veien til Norge og de bet godt fra seg på resultatlisten, selv om de altså ikke kunne kjempe om norske medaljer. Best i regattaen ble imidlertid svenskene  Kent Holzner og Thomas Nordquist.

NYSTØPT: Formen til skroget er avstøp fra en svensk båt, mens dekket er fra en norsk båt.
Formen til skroget er avstøp fra en svensk båt, mens dekket er fra en norsk båt.

 Det var knyttet mye spenning til et svensk prosjekt der det har blitt bygget nye Andunger i plast basert på former produsert med et norsk Andungeskrog som plugg. Båtene var lekre å se på, finishen var topp og det var flere interessante tekniske løsninger, blant annet med halingen til storseilskjøtet. De nye båtene seilte imidlertid ikke raskere enn de tradisjonelle Andungene, mens derimot Leif Sjøgrens gamle trebåt viste seg å være blant de raskeste i mesterskapet. De nye Andungene holder imidlertid et prisnivå som gjør det usikkert om det blir tilstrekkelig interesse for videre produskjon. I Norge er det i hvert fall lite sannsynlig at det er et marked for Andunger til mellom 4 og 500.000 kroner.

Express

Albin Express er stadig blant våre mest popullære kjølbåtklasser med 29 båter i årets NM

29 Express-lag stilte til start i årets mesterskap som ble arrangert i Moss. Igjen var mange av landets mest profilerte kjølbåtseilere på plass  anført av fjorårsmesterne Terje Wang, Peter Brandt, Pål Stiansen og Svein Sørensen. I år nådde ikke laget opp og måtte isteden nøye seg med 8. plass. Gullet gikk til mesterskapsgrossisten Kristoffer Spone med mannskapet Fabian Spone, Eivind Rubinstein og Morten Helgesen foran Anders Pedersen, Pål Tønnesson, Petter Mørland Pedersen og Arthur Eriksen. Kristian Nergaard,  Trond Solli-Sæther, Espen Stokkeland og Tomas Mathisen tok bronse. 

IF-Båt

Svensk vinner2 i åpent NM for IF båt

Årets mesterskap ble avviklet i regi av Bærum Seilforening og kampen om gullet ble svært jevn og spennende der det til slutt skilte bare to poeng mellom 1. og 3. plass. Vinner ble til slutt svenske Anders Ewert og Per Oswalds, men NM tittelen gikk til Marius Mowe og Eivind Nygaard foran Robert Bay og Kirsten Thorp med Bjørn Ruud og Dag Backer på bronseplass.

Snipe Master

MASTER: Totto Hartmann var en god seiler på 1970- og 1980-tallet, som nå har gjenopptatt seilingen igjen. I år med gull i Snipe Master sammen med sønnen Georg Wilhelm Vist Hartmann

15 lag seilte om medaljene i Snipe Master som Milde Båtlag earrangerte. Totto Hartmann vant NM i 2023 med Cecilie Vasholmen. I år var det sønnen Georg Wilhelm Vist Hartmann som var med. De vant en klar seier, mens Tord Aarø og  Joan Arild Tørresdal duoen Reidar Berthelsen og Janett Krefting gjorde opp kampen om de andre medaljene. Her var det poenglikhet, men Aarø og Tørresdal gikk foran med flest enkeltseiere.