Full havn fra lufta, dronebilde.
ANHOLT: Havnen full av seilbåter. De fleste mellom 33 til 43 fot, og få norske.

Vi tar for mye plass

Norske båter er ti fot større, ti år nyere og mangler mast. Det er ikke alltid populært.

Publisert

«Svenske seilere vil ikke hilse på oss», skrev en norsk motorbåteier på Facebook. 

Det er trist om det oppstår konflikter og misnøye på sjøen, men noen få dager i juli er det ikke plass til alle. Svenske og dansker i sine små seilbåter blir totalt overkjørt av norske cabincruisere i flere etasjer. 

Jeg ankom Skagen en lørdag kveld i sommer. Det første jeg så var tre seilbåter som sirklet rundt i søk etter en ledig plass. Jeg fikk lov til å ligge utenfor en liten, svensk Hallberg-Rassy som hadde løftet opp fenderne for å signalisere at han ikke ønsket båt på sin side. Vi fikk lov å legge oss til, som båt nummer fem i rekken, med løfte om å være klare kl 06.00 morgenen ettersom han skulle dra tidlig. 

Vi gikk i land for å spise, og da vi kom tilbake lå det tre norske båter til på utsiden av oss. De viste flott sjømannskap og sikret båtrekken med lange tau. 

Turen gikk videre til Sæby. Der var det også godt besøk av digre, norske båter. Norske båter virker overdimensjonerte for danske og svenske havner. Er fordi at svenskene føler seg underlegne i sine små seilbåter at de ikke vinker? Nordmenns båter er ti fot større og ti år nyere enn de danske og de svenske. Danskene seiler stort sett rundt i båter vi må til båthuggeriet på Kambo for å finne, men båtene er i topp stand. 

Vi fikk plass mellom to trange pæler og var glad for at båten vår er godt under fire meter bred. Trange båtplasser er bra. Det gir oss med mindre båter en sjanse til å finne ledig plass. 

Kursen gikk videre til Anholt. Vi ankom i soloppgang i det flere båter forlot havnen. Det er langt til nærmeste havn, så det er ikke uvanlig at rotasjonen i havnen foregår ved morgengry. 

Anholt er seilernes mekka i Kattegat. Nærmeste havn er Grenå, 25 nautiske mil mot vest. Det betyr som regel kryss. Er det dårlig vær ligger det båter værfast, er det godt vær finnes det intet bedre sted å være. 

Havna i Anholt blir aldri full. En dyktig havnevert legger en ny kabal hver dag - og det betyr å legge båter i flere rekker. Du må godta fotskritt på dekk. Heldigvis er det nesten bare seilbåter som finner veien til Anholt. Det gjør det langt enklere å bevege seg fra båt til båt over dekk. Vi fikk heller ingen båt på vår side som tok morgen- eller kveldssolen. 

Axel Nissen-Lie