DÅRLIG PLASSERT: Dette skiltet står nord i sundet og angir generelt ankringsforbud og sier ingenting om hvor kablene går.

Båtfolket jages fra idyll på Hvaler

Det er lagt fra idyll når hyttefolket jager båtfolket fra Romsundet på Hvaler. Plutselig kom det opp skilt som forbyr ankring i hele sundet. KNBF bestrider lovligheten.

Romsundet er en perle, godt beskyttet for vær og vind og med gode plasser for overnatting, både for anker og longside. I all tid har sundet på østsiden av Kirkøy vært en populær havn, men nå hersker det usikkerhet og skepsis blant båtfolket om de i det hele tatt kan benytte seg av perlen. Det vil si, det kan de ikke, om man tolker de to skiltene som er satt opp i hver ende av sundet. Her slås det fast at det er ankringsforbud i hele sundet. Det som forvirrer er at skiltene, som skal angi sjøkabler, bare  sier noe generelt om hele området.

.

HELE SUNDET: I tillegg til å angi fart i leden viser skiltet i sydenden av Romsundet av det er ankringsforbud i hele området. Legg merke til at skiltet er plassert parallelt med leden.

Fått tilsnakk

Det er Fredriksstads Blad som først omtalte saken og refererer til en oppgitt båteier som føler seg jaget fra en idyll familien har benyttet i mange år. Båteieren har forklart til kommunen at familien flere ganger har fått tilsnakk og blitt bedt om å flytte seg fra Romsundet. 

– Vi opplever støtt og stadig å få tilsnakk fra hytteeiere som sier det er ankringsforbud i hele bukta på grunn av vannledninger, og at vi er nødt til å finne et annet sted. Noen henvender seg til oss i høflig form, og andre klarer ikke å oppføre seg, skriver en fortørnet båteier til lokalavisen. Det hagler av tilsvarende misnøye i kommentarfeltet. En båteier sier han lå longside med båten sin i den sørlige delen av sundet. Ingen dregg i vannet for å unngå skade, men fikk kjeft av flere som sa at det var ulovlig å ligge der, selv om dreggen lå godt synlig på badeplattformen. Det virker som folk som ferier i området ikke vil ha båter i sundet, skriver han.

KNBF på saken

Båtforbundet har engasjert seg. Generalsekretær Stig Hvide Smith skriver i et brev til Hvaler kommune og Statsforvalteren at ankringsplassen i Romsundet er i ferd med å bli stengt for båtfolk.

– Vi er blitt varslet om at det har kommet opp skilt i begge innløpene til havna som forbyr oppankring i hele bukta, med henvisning til sjøledninger på bunnen. Vi kan ikke se at det er hjemmel for å båndlegge hele området på dette grunnlaget. Det hindrer båtfolkets tilgang til en flott naturhavn, skriver generalsekretær Stig Hvide Smith.

Båtforbundet mener at utformingen av skiltene ikke følger forskriftsmessig standard, noe som kan tyde på at saken ikke har passert noen offentlig godkjenningsprosess. Normalt skal det bare skiltes ved ledningenes ilandføringspunkter, på en måte som klart viser hvor ledningene går, sier KNBF.

Assisterende havnedirektør Roar Johansen i Borg Havn sier i en kommentar til Fredriksstads Blad at det på bakgrunn av KNBFs engasjement er naturlig å se nærmere på omfanget av ankringsforbudet i Romsundet.

Båtmagasinet var i kontakt med generalsekretæren søndag kveld. Han opplyste at henvendelsen til kommunen og Statsforvalteren ennå ikke er besvart.