10 tips for trygg natt i naturhavn
Koronatider gjør at vi må bruke båten litt annerledes, mer som våre foreldre gjorde. Det krever litt kunnskap, og det får du her.
Norge har verdens flotteste kystlinje, og alle øyer og skjær danner en mengde naturlige havner. Det er disse naturhavnene utlendingene er misunnelig på oss for å ha. Naturhavnene gjør det mulig for oss å oppsøke fjordens ro, og finne vår egen vik for natten, uten risiko for å bli smittet, eller smitte andre. For smitte kan du ikke bli tryggere. Men en populær naturhavn er ingen garanti for å ligge trygt. For å sove en hel natt uten bekymring, krever det at du har tatt dine forholdregler.
1. Bli kjent med område. Studer kartene, men det er ikke sikkert de gir nok informasjon. Havnebøker er gull. De gir gode og nyttige beskrivelser.
2. Vær selvberget. Det er ingen butikker eller restauranter i en naturhavn. Det er heller ingen landstrøm og sjeldent toaletter. Ta med maten du trenger for turen, ha strøm nok på batteriene, og husk at det blir kaldt om natten. Å ligge i en naturhavn krever bedre planlegging. Husk også at septiktanken raskt blir full.
3. Sjekk været. Sjeldent gir naturhavner beskyttelse for alle vindretninger. Det gjelder å sjekke værmedlingen for å se vindretningen for hele perioden dere har tenkt å ligge landfast. Med vind kommer det også bølger som kan gjøre besøket både dyrt og ubehaglig.
4. Sjekk strøm og tidevann. Vurder også vannstanden og strømretninger. Det bli ubehaglig om vannstanden synker i løpet av natten, og bunnen av båten slår borti berget. Strøm kan også vri båtens retning.
5. Sjekk dybde. Dybden i kartet gir ikke god nok informasjon for de trangeste naturhavnene. Det gjelder å gå forsiktig med ekkolodd, og være på den trygge siden. Det kan være lurt å gå inn på valgte plass for å sjekke dybden før tillegging.
6. Velg en gunstig plass. Finn en plass som gir ly for vind og strøm. Det må også være mulig å komme i land fra båten. Vurder også solforholdene. Hva er vel bedre med kaffe på akterdekk i morgensol.
7. Et anker som sitter. Her hjemme ligger vi gjerne med ankeret ut bak, og baugen til berget, men det er enklere å ligge på svai med bare ankeret forut. Ligger du på svai må du ha plass til å svinge etter vindforholdene. Du bør ha minst tre ganger ankerkjetting i forhold til dybde. Er forholde større, så ligger du tryggere. Skal du med baugen inn så bør du vite dybden, og ha lik kjetting eller line.
8. Myk tillegging. For mange er de siste centimeterne inn mot land et mareritt. Det gjelder å planlegge, og fordele oppgavene. Det er langt mer krevende å hoppe fra båten til land, enn å holde kurs og fart. Du må vurdere hvordan vinden påvirker båten, og ikke minst tilstanden til helten som hopper i land med fortøyningslinen.
Har du jolle, så er det mulig å ligge for ankeret akter, og ta linene fra baugen inn med jolla. Da blir det mindre dramatisk.
9. Godt feste i land. I de mest populære naturhavnene er det gjerne støpt inn fester i berget, noen ganger bygget bryggeanlegg, men i slike havner er det også størst sjanse for at plassen er tatt. Et solid tre gir godt feste, men på forblåste øyer er det lite vegetasjon. Da er det bergkiler som gjelder. De enkle av metall sitter gjerne godt med draget i en retning, men om vind eller strømmen snur, så kan draget forandre retning. Nå finnes det også bergkiler som ekspanderer i sprekken, og som sitter bedre.
10. Bevar naturen. La naturhavner være like fin som den var da du kom, eller kanskje enda finere. Nå på våren har det ofte drevet i land søppel i løpet av vinteren, og ingen blir fornærmet om du tar med deg noe av det.