– Vi må tenke annerledes
Arild Heldal har vært på jollemesse i England og latt seg inspirere.
– Seilforeningene må konvertere seilhytta til et aktivitetshus, mener Heldal. Han har denne helgen både besøkt RYA Dinghy & Watersports Show og en lokal seilforening i London. Han er imponert over seilmiljøet i England, og mener at seilmiljøet i Norge må se og lære.
Lav terskel – høy aktivitet
– Seilforeningene må bli flinkere til å slippe til folk uten båt. I England er det vanlig å betale en treningsavgift, og booke opp en jolle man ønsker å seile. Det er regatta hver onsdag og hver søndag, og på søndager avsluttes regattaen til lunsj, forteller Heldal. Lunsjen spiser de i klubbhuset, og her henger seilerne hele søndagen. Lørdager er det turseiling med jollene.
– I England er jolleseiling lavterskel. Det er mulig å holde på med lave skuldre. Klubbhuset er et sted å møtes, og for å trene. Organiseringen gir en stor bredde, og det gjør også at England også har de beste toppseilerne, mener Heldal.
Han forteller at foreningen ikke er så opptatt av hva slags jolle medlemmene seiler. I alle foreningene seiler ulike joller mot hverandre, og målereglen Portsmouth Yardstick gjør det mulig.
Fantastisk messe
– RYA Dinghy & Watersports Show er en messe som flere bør besøke. Her var det utstilt 97 seiljoller, en haug av brett og bare tre motorbåter. Dette var RIBer for trenere, hvor en av dem var elektrisk. Det var også tre scener med foredrag. Her kunne du lære lenseteknikk med laser, lese skyer for å få en ide om dagens vær, eller høre om turseiling med jolle, forteller Heldal.
En tredel av messeområdet var om vannsport hvor wingfoil og windsurfing tok mest plass. Kiting var helt fraværende.
Les også