Dropper Optimist-kurs
Asker Seilforening går nye veier
I år vil Asker Seilforening legge om nybegynneropplæringen. Fra å være et rent Optimist-kurs, vil fokuset nå være å gjøre barna trygge på vannet og gi dem en allsidig opplæring.
Tidligere har Blakstadtangen, der Asker Seilforening har tilholdssted, bugnet av Optimist-seil. Det har vært opptil 50-60 nybegynnere hvert år, men i de senere årene har dette endret seg. Ganske dramatisk.
– Behovet for nybegynnerkurs har endret seg med årene. I Norge har vi hatt en veldig tradisjonell måte å gjennomføre nybegynnerkurs og utvikle seilere på. Man starter i Optimist og holder på i den inntil man skifter til en ny klasse. Jeg husker jeg møtte en australsk trener for noen år siden på en pinseleir, og han var lettere sjokkert over at seilerne så til de grader var låst til én båttype, sier Kristian Carlstedt, som i de siste syv årene har vært involvert i Asker Seilforenings sommerleir, som går under navnet Sjøsprøyt og strekker seg over fire uker hver sommer.
Trygg på vannet
Sviktende deltagelse, nye impulser og ikke minst erfaringen med Sjøsprøyt-ukene er årsaken til at Asker Seilforening nå legger ned den tradisjonelle nybegynner-opplæringen i Optimist og på seilbrett, og i stedet erstatter dem med to kurs de kaller «Trygg på vannet» og «Peiling på seiling».
– Du kan si det blir en slags all-idrett på og i vannet, sier Carlstedt.
Optimistjollen sjaltes ikke helt ut, men Trygg på vannet vil inneholde mye mer. Barna, som vil være i alderen fra seks til ti år, vil også få forsøke seg på seilbrett, padle kano, ro, bade, lære sjøveisregler, lage knuter og få et forhold til livet i fjæra.
– De eldste vil også få seile litt RS Feva. Vi vil også benytte foreningens Andunger og vi satser på å få med barna et par kvelder ut i storbåter.
«Poenget med Trygg på vannet er at barna skal få en trygg og solid plattform for å kunne benytte seg av Askers lange kystlinje», står det i innbydelsen til kurset, som starter 14. mai og vil foregå to ganger i uken.
Peiling på seiling
– Målsettingen er helt klart at de til syvende og sist skal bli seilere.
Kristian Carlstedt forklarer at Peiling på seiling, som blir et oppfølgingskurs til Trygg på vannet, vil være mer seilrettet og gjøre de unge seilerne klare for å trene og seile litt mer aktivt. Etter dette kurset venter tilbudene som fins i seilforeningens viderekomne grupper innen Optimist, brett, RS Feva, Andunge, Waszp, storbåt, ligaseiling og så videre.
– Også Peiling på seiling er å betrakte som et nybegynnerkurs, men det er for seilere som er litt eldre enn de som er med på Trygg på vannet. Deltagerne må ha litt erfaring fra båt og sjø, men om de har vært med på en Sjøsprøyt-uke eller Trygg på vannet, vil de fint kunne starte på Peiling på seiling, sier han.
Peiling på seiling vil trolig bli startet denne høsten, men om ikke det skjer, blir det start våren 2020.
Egen oppfinnelse
For å delta i Trygg på vannet er eneste krav at deltagerne skal kunne svømme 100 meter ved hjelp av flyteplagg.
Kristian Carlstedt forteller at de første påmeldingene allerede har tikket inn etter at kurset ble lansert.
– Vi har fått flere gode tilbakemeldinger, men også mange spørsmål. Dette er jo en litt utradisjonell vei å gå, så det er ikke uventet at mange lurer på hva dette er for noe.
Det nye kurskonseptet har seilforeningen sugd av eget bryst.
– Vi begynte å snakke om det allerede for tre år siden, men etter en work shop høsten 2017 startet vi planleggingen, og nå er vi klare for å lansere kurset. Jeg tror dette vil bli bra, sier Kristian Carlstedt.