Verdensmester på besøk hos Askøy Seilforening
Melges 24 Speedcamp Askøy Seilforening 1 og 2 april 2017 inviterte Maurice O’ Connell fra Irland
Det hele startet som en vill ide for noen år siden. Hvorfor kan ikke vi få verdens beste seilere til oss istedenfor at vi hele tiden skal dra til dem?
I helgen var Maurice O’ Connell fra Irland trener for Melges Sørvest flåten på Askøy Seilforening. Han er regjerende verdensmester med IRL829 Embarr. Han begynte å seile når han var 5 år og har vært aktiv seiler siden det. Han satset Laser før han etter hvert seilte Starbåt. I denne båt typen hadde han to forsøk til å komme til OL, men lyktes ikke med dette. Han ble landslagstrener og OL trener for Irland. Til daglig jobber han som seilmaker for North Sails.
Spørsmål og svar
Opplegget for Speedcampen var at deltagerne skulle møte på fredag ettermiddag og sjøsette båtene, slik at vi var klar til lørdag morgen. Rett etter frokost startet vi den første gjennomgangen av teori og de øvelsene vi skulle ha. Treningssamlingen kunne ha maks 12 deltagere og det ble ganske raskt full booket. Det var utrolig kjekt å se alle de ivrige seilerne som var klar for å lære tidlig på morgen. Prof ,som er kallenavnet til Maurice, la opp til aktiv deltagelse fra alle. Han oppfordret hele tiden til spørsmål og innspill. Dette gjorde at mange fikk svar på ting de lurte på.
På lørdagens første økt var det fukt i luften og 16-18 knops vind. For mange var dette første gangen de seilte båten i år og flere av lagene hadde ny komponerte lag. Etter frokost gikk vi gjennom basis tingene rundt riggtrim og hvordan man skal sette riggen i base. Første inne på tavlen med teori og så ute på en båt som fremdeles sto på bryggen.
Lære båten
Så var det klart for første økt på vannet der fokus var boathandling. Etter å ha seilt rundt to merker til oppvarming, så begynt vi med å krysse på rekke og slå på signal. Når vi hadde seilt oss opp kryssen så gjorde vi det samme på lensen. Satte gennaker og jibbet på signal. Etter neste 3 timer gikk vi til land for å spise lunch og debrief første økt. Deltagerne på samlingen hadde kjøpt en pakke med måltider som gjorde det hele enkelt for seilerne. Alle var tilstede hele tiden noe som gjorde samlingen effektiv og miljøskapende. Under lunchen snakket alle om hvilken riggtrim de hadde hatt og hvordan balansen i båten hadde vært.
På andre økt var det fremdeles fukt i luften, men mindre vind. Økten fortsatte med mer boathandling, men også litt lengre fartsøkter. Det ble også kjørt starttrening og korte regattaer. Når vi kom inn i 17:30 tiden var det en del slitne seilere. Vi gikk igjennom videoer fra dagens seiling og alle fikk direkte tilbakemeldinger på deres seiling. Prof kommuniserte budskapet på en enkel og intuitiv måte som fikk alle med på de poengene han hadde.
Etter gjennomgangen av seilingen fikk alle tid til å slappe litt av før middag på klubbhuset til Askøy Seilforening som hadde egen kokk. Ove Jonny Flatnes hadde ansvar for alle måltidene og disket opp sammen med de frivillige i foreningen til et festmåltid med tre retter på lørdag kveld. Etter dessert var det klart for foredraget fra treneren om hvordan deres plan var for å bli verdensmester og hva de faktisk gjorde for å klare det i Miami i november i fjor. Etter dette ble det premieutdeling for Javacup 2016 og en gjennomgang av Javacup 2017. Programmet for dagen ble avsluttet i 23 tiden og med mange fornøyde seilere.
Teori og praktsis
På søndag hadde vi tidlig frokost og en ny runde med teori før vi gikk på sjøen. Vinden var lettere og etter hvert ble det opphold. Vi gjennom tok en del av det samme fra dagen før, slik at de enkelte båtene kunne bruke den nye kunnskapen. Det ble lengre krysser, flere lenser og masse start treninger. Tilslutt ble det gjennomgang av videoer fra seilingen og mat på klubbhuset igjen. Deltagerne pakket ned båter og samlingen ble avslutte med stående applaus fra samtlige deltagere. Signalene på at vi skal ha en slik samling til neste år er ganske klar.
Takk til Askøy Seiforening for at vi fikk bruke den fantastiske infrastrukturen med havn, klubbhus, ribber og utstyr. Takk til alle de frivillige som har stilt opp for at denne samlingen skulle kunne gjennomføres. Spesielt vil jeg takke Ove Jonny Flatnes, Peter Thomas Hansen og Jan Rune Hopland for deres bidrag. Takk til en fantastisk inspirator og kunnskapsrik trener i Prof. Sist men ikke minst vil jeg benytte muligheten til å takke deltagerne på samlingen.