Tre, damp og polarinnslag
– Blant nyhetene på Trebåtfestivalen i Risør blir det i år innslag av polarhistorie, lover medlem i festivalens Kunstneriske råd Jarle Andhøy og informasjonsansvarlig Odd Sverre Aasbø.
FESTIVALKLARE: Jarle Andhøy og Odd Sverre Aasbø . Alle foto: Linn Krogh Hansen.
Moen, Risør:
Risør Trebåtfestival tjuvstartet sommeren med historiske tilbakeblikk og presentasjon av nye innslag under vårslippen på Moen i går.
Tema for årets trebåtfestival er «Fra seil til damp». Seilskutenes storhetstid la grunnlaget for Risørs storhetstid som sjøfartsby, med inntil 450 skuter innom byen hvert år. Da stålindustrien- og etterhvert dampbåtene gradvis tok over i andre europeiske land utover 1800-tallet ble imidlertid den norske skipsproduksjonen og aktiviteten hengende etter.
– Det positive med dette i dag er at flere av sørlandsbyene har beholdt sin hvite trehusbebyggelse og originale stil, poengterte Fylkesmann i Aust-Agder Øystein Djupedal under sin velkomsttale under vårslippen på Moen båtbyggeri.
Landkrabbe med pram
Djupedal, som samtidig smigret de fremmøtte med at Risør etter hans mening er den vakreste av alle de små sørlandsbyene i fylket, er en av tre medlemmer i det nyoppnevnte Kunstneriske rådet som også møttes for første gang i Risør i går. Mens de to andre, Dag Lindebjerg, er kjent for sine NRK-dokumentarer fra Norskekysten, og Jarle Andhøy for sine ekspedisjoner med «Berserk», legger ikke Fylkesmannen skjul på sin manglende maritime erfaring.
– Jeg vet godt at jeg ikke har peiling på båt. Min erfaring begrenser seg til en pram i Eidangerfjorden, ler Djupedahl, og legger til at tema for årets festival også skal forsøke å pirre interessen til flere enn trebåtfolket.
– Viktig å hedre de gamle
– Krigsseilerne er jo hjertebarna mine, bedyrer Jarle Andhøy, og understreker at Trebåtfestivalen gir en flott mulighet til å hedre både «Norwegian steam» og de gamle polarheltene, ikke minst med tanke på 100-årsjubileet til Amundsen.
– Man ser mye rart som ferdes på sjøen for tiden, og båter som kjøres langt oppå land. Dette gjør det enda viktigere å huske på og gjøre stas de gamle heltene våre, poengterer Andhøy, som ser frem til å være å gi Trebåtfestivalen ny input sammen med Djupedahl og Lindebjerg.
Musikk og historie
Blant artistene som hadde tatt turen til Moen var Hanne Gryting og Tom Nordahl, som begge sørget for å sette tilhøreren i festivalstemning ved kjente melodier fra blant annet Erik Bye og Vamp. Haugesundgruppa vil i år stå for hovedkonserten på lørdagen under festivalen.
Historiker Kjell Arthur Paulsen holdt også et underholdende og lærerrikt kåseri om Risørs opp- og nedturer som sjøfartsby, og avslørte flere detaljer som for mange av de fremmøtte nok var ukjent.
Fra 40 til 15
Ordfører Knut H. Thygesen understreket trebåtenes økonomiske betydning for byen opp gjennom tidene, og Trebåtfestivalens funksjon som formidler av båtbyggerkompetansen for dagens unge.
– Da jeg var liten hadde vi rundt 40 båtbyggerier her i byen. Nå er det kun 15 igjen, poengterte ordføreren, som samtidig trakk fram behovet for nytenking som en viktig faktor. Som en del av programmet inngikk også omvisning på båtbyggeriet og introduksjon til den pågående restaureringen av den hundre år gamle kutteren «Boy Leslie» av Lars Grønvold.
Se flere bilder ved å klikke på billedspesialen under