Båtcharter på de masuriske sjøene i Polen
Annerledes, artig og rimelig båtferie
Polen er neppe landet nordmenn tenker først på når båtferien skal planlegges. Men våre naboer i sørøst kan by på en del unike kvaliteter. Velkommen til seilerfavoritten Masuria.
La det med en gang være klart at det dreier seg om ferskvann. Selv om det finnes båtleiemuligheter langs Østersjø-kysten, er det på sjøene, i kanalene og på elvene hovedtyngden av det polske båtlivet er konsentrert. Store deler av det sørlige og midtre Polen er relativt flatt og et nett av kanaler knytter landets vannveier sammen.
Tyngdepunktet for båtturismen er de masuriske sjøene i nordøst, nær grensen til Litauen. I denne vidstrakte, lite industrialiserte regionen er det over 2000 innsjøer og vann, og rundt sjøene ligger mange velutstyrte, barnevennlige og moderne marinaer. Skogene er rike på fugler, sopp, bær og dyreliv, og her er det slott og borger med historie som går tilbake til de teutonske riddernes dager.

I tillegg finner vi en rekke småbyer som nå kommer til hektene igjen etter den komplette raseringen under krigen og de lange ti-årene da et kommunistregime i permanent pengeknipe prøvde å få til en slags gjenoppbygging. Dette bærer byene ennå preg av, men du kan lett finne hyggelige torg, klassiske kneiper og restauranter som serverer solid, velsmakende bondekost. I Masuria møtes baltiske, polske og tyske tradisjoner, også på matfatet. For Polens historie er voldsom. Skiftende herskere, religiøse stridigheter, okkupasjoner, kriser og kriger har satt sitt preg også på denne delen av landet, som inntil 1945 jo het Østpreussen og var en del av Tyskland.
Også for ferske seilere

Masuria kan fysisk minne litt om de sørlige delene av Finland. Et mykt, bølgende landskap med fiskerike sjøer er omgitt av sivområder, marskland og skogkledde åser. Uansett hvor man setter kursen er det som regel en vei videre til neste sjø – via en elv eller en kanal. Området er dessuten et flott sted for ferske seilere som vil lære seg faget.
Det kan naturligvis blåse godt på sjøene, men normalt er vindforholdene udramatiske og de fleste båtene som leies ut har enkle, lettbetjente rigger og moderat seilføring. Også navigeringen er lett – stort sett. Det bør brukes sjøkart og gjerne ekkolodd for å unngå grunne områder, men med litt flaks vil en uheldig bunnkontakt stort sett bare virvle opp gjørme og ikke skade annet enn skipperens stolthet.
Uteleiebåtene som dominerer utvalget hos charterselskapene er hovedsakelig polskbygde og generelt både mindre og en del enklere utstyrt enn typiske «skandinaviske» familiebåter. Men det er kort vei mellom havnene og marinaene. De fleste velger derfor å besøke restauranter og sanitæranlegg på land i stedet for å utnytte båtens bo-egenskaper fullt ut. Dermed kan man også leie en mindre båt enn hva som ellers ville ha vært naturlig, med tilsvarende lavere kostnader og lettere håndtering. Overraskelsen kommer når man oppdager at de relativt lettbygde innsjøbåtene er forbløffende romslige når det gjelder overnatting. Det finnes polske 29-fotere som byr på hele tre temmelig brukbare dobbeltlugarer.
Behagelig klima i spennende land

Selv om Masuria ligger langt mot nordøst, nyter regionen godt av et temperert innlandsklima. Det vil si at det normalt er svært behagelige temperaturer om sommeren; passe varmt for en nordbo, men sjelden for varmt. Tilfeldige gråværsdager må man nok regne med, og ofte avsluttes varme dager med et raskt, intenst tordenvær, men stort sett er sommeren nokså tørr.
Sammen med kort reise fra Norge, meget behagelige priser og generelt gode kommunikasjoner er klimaet med på å gjøre en båtferie i Polen til et barnevennlig og rimelig alternativ. Men Polen er et folkerikt land, og både polakker og tyskere setter stor pris på innsjøområdene. Har man muligheter til å legge sommerferien tidlig, gjerne i mai eller juni, er det mindre hektisk i Masuria.
En seilferie kan med fordel kombineres med en rundtur i andre deler av landet. Polen bør friste alle historieinteresserte, og over alt treffer man hyggelige mennesker som setter stor pris på besøkende nordmenn. Storbyer som Gdańsk, Kraków, Wrocław og naturligvis Warszawa er i seg selv spennende reisemål som er lett tilgjengelige med bil, buss eller tog.
I tillegg er det kort vei fra Masuria til den russiske enklaven Kaliningrad. Den som vil besøke det gamle Königsberg må imidlertid per i dag søke om visum minst 72 timer på forhånd. Det anbefales også å la bilen stå igjen og heller ta bussen fra Gdańsk til Kaliningrad.
Sjekk spennende chartermuligheter her
