Statsbudsjettet 2025:

FRIVILLIG: Registrering i Småbåtregisteret er nå frivillig, men er båten 15 meter eller større er den registreringspliktig i skipsregisteret.
REGISTRERING: Registrering i Småbåtregisteret er nå frivillig, men er båten 15 meter eller større er den registreringspliktig i skipsregisteret. Spørsmålet om å etablere et obligatorisk småbåtregister har vært drøftet i mange år.

Småbåtregisteret nevnes ikke i budsjettet

Fjorårets utredning fra Sjøfartsdirektoratet om etableringen av obligatorisk småbåtregister har ikke uløst midler i statsbudsjettet 2025. Det er heller ikke klart hvem som skal drive et slikt register.

Nærings- og fiskeridepartementet mener at Sjøfartsdirektoratets utredninger viser at flere spørsmål må vurderes nærmere. 

– Det gjelder blant annet hvilke fritidsbåter som skal omfattes, og hvordan et register skal driftes og finansieres, sier statssekretær for fiskeri- og havministeren, Even Tronstad Sagebakken til Båtmagasinet.

Selv om Sjøfartsdirektoratet mente registeret burde være et statlig anliggende har regjeringen ikke tatt noen avgjørelse om driftsmodellen:

– Et av spørsmålene er om det bør driftes av en privat eller offentlig aktør samt hvor det bør plasseres, sier statssekretæren

Viktig for redningsselskapet

I dag drifter Redningsselskapet som kjent det frivillige småbåtregisteret.

– Dette gir organisasjonen inntekter til deres viktige redningsarbeid på sjøen. Det er et viktig hensyn at Redningsselskapet også fremover kan drifte sine redningsskøyter og drive sitt frivillige arbeid, understreker Even Tronstad Sagebakken.

Båtmagasinet har også bedt departementet om en tidsplan for når et eventuelt obligatorisk småbåtregister kan komme, men vi har i skrivende stund ikke fått svar på dette spørsmålet.