Om bord i: Etap 24

UTENPÅ ER DE LIKE... Over dekk er de like, men under vannlinjen skjuler seg to ulike kjøl-løsninger på disse to Etap 24iene.

Lang eller kort - en eller to?

Hva seiler best? Én dyp kjøl, eller to grunne kjøler stilt etter hverandre. Vi har seilt to identiske Etap 24i med ulike kjøler mot hverandre. Forskjeller var det, men ikke så store.

Publisert

Med siden av å se langt etter motorbåter som har forsvunnet inn i en spennende bukt på baksiden av en lav bro eller et luftspenn, har seilere også gjennom alle tider misunnet motorbåtenes evne til å komme seg innerst inn i de fineste krokene i skjærgården. Seilbåtenes bidevind-nødvendige dypgående har som regel buttet i moder jord lenge før vi har kunne hive trossene i land i de luneste vikene. 

Ergo har minst mulig dypgående kombinert med best mulige seilegenskaper vært et tema som har opptatt båtkonstruktører i atskillige år. Vi har hatt lange kjøler med påhengende ror, America’s Cup i 1983 ga oss vingekjølen og dens muligheter for å redusere dyptgående, og litt senere på 80-tallet lanserte briten Warwick Collins, etter mange års studier og tank-tester, den såkalte «tandem-kjølen» – en grunn, lang og todelt kjøl. 

PLUSS-ARTIKKEL - KREVER INNLOGGING

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

899,-

pr. år – 6 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER