Fjerner båtvrak før vinteren
Du har kun lov til å ligge for anker samme sted i to døgn. Havnesjefen i Asker gikk i oktober til aksjon for å fjerne vrak før vinteren.
Da Båtliv et par uker før aksjonen inspiserte de to båtene, hadde eier skrevet en lapp på båten der det sto at båten var ankret opp etter avtale med politiet. En slik avtale kjenner ikke politioverbetjent Henrik Vister ved Bærum politistasjon til.
Herreløse båter
–Vi gjør en aksjon nå i høst for å få fjernet herreløse båter, sier havnesjef Camilla Mohr. I første omgang legger havnemyndighetene et brev på båtene for å komme i dialog med eier. Dersom det er umulig å få kontakt med noen, fjerner kommunen båtene på skattebetalernes regning. De siste årene har både Asker og Bærum kommune fjernet en rekke herreløse båter som er etterlatt ved brygger, for anker eller på land.
Les også: 150 båtvrak i Oslofjorden
Mohr opplyser at ifølge Friluftsloven har man kun rett til å ligge for anker i to døgn på samme sted. Når havnemyndighetene fjerner vrak er det med hjemmel i en av disse tre lovene: Friluftsloven, Forurensingsloven og loven om havner og farvann. Den siste benyttes når båter ligger i veien for trafikk i leden, og forurensingsloven kommer til anvendelse når vrakene skader miljøet.
Les kommentar av redaktør Axel Nissen-Lie: Hvem skal rydde etter festen?
Båtregister
Mohr sier at mangelen på et offentlig båtregister er en stor utfordring i arbeidet med å rydde vekk vrakene. Hun opplyser at Kambo Marina i Moss tar imot båter opptil tre tonn for opphugging gratis.
Utrangerte båter er et voksende problem mange steder i landet, og Miljødirektoratet har tidligere advart om at omfanget vil øke dramatisk i årene som kommer.
Les også: Båtvrak koster kommunen millioner (for abonnenter)