Årets Gjestehavn 2024

VINNER: Båtmagasinets lesere har kåret Bekkjarvik gjestehavn til Årets Gjestehavn i 2024.

Bekkjarvik kåret til Årets Gjesthavn igjen

For fjerde gang gikk Bekkjarvik til topps da Båtmagasinets lesere kåret Årets Gjestehavn 2024.  Idyllen i Austevoll fikk 22,7 prosent av stemmene, mens Oscarsborg i Oslofjorden seilte inn på annen plass med 15,7 prosent av stemmene.

Publisert Sist oppdatert

Det er ingen tvil om at idyllen Bekkjarvik med gourmetrestauranten Bekkjarvik Gjestgivere er en svært populær gjestehavn på Vestlandet. I Båtmagasinets 15. kåring av Årets Gjestehavn gikk nemlig Bekkjarvik til topps for fjerde gang, og i sommer skal indre havn oppgraderes.

Nær 4000 lesere avga stemme på de 20 gjestehavnene som leserne nominerte, og 22,7 prosent av disse gikk altså til Bekkjarvik i Austevoll kommune på Vestlandet. Det er båtfolket som avgjør vinneren i Båtmagasinets landsdekkende kåring av årets gjestehavn.

– Vi er både takknemlige og ydmyke for å bli kåret til Årets Gjestehavn. Bekkjarvik er en del av distrikts-Norge, som i dag kjemper for å overleve. Bekkjarvik er livskraftig, ikke minst på grunn av våre mange glade sommergjester. Derfor bygger vi alltid i Bekkjarvik, uten stans. Investeringene de siste 20 år, til i dag og fremover, er i stor grad rettet mot havnegjestene våre, sier Inge Halstensen, som er drivkraften i utviklingen av Bekkjarvik.

Tøff duell mellom øst og vest

Kåringen har vakt et stort engasjement, og nærmere 4000 stemmer ble avlagt. Med 22,7 prosent av stemmene ble Bekkjarvik gjestehavn en klar vinner. Bekkjarvik ble også stemt frem i 2007, 2015 og i 2021. Muligens kunne vestlandsfavoritten vunnet enda flere ganger, om ikke Båtmagasinets kriterier setter en stopper for seier for to år på rad.

I år ble kåringen en tøff duell mellom Oscarsborg gjestehavn på Kaholmene i Drøbaksund og Bekkjarvik gjestehavn i Austevoll kommune. De to vekslet mellom å ha flest stemmer i starten av avstemmingen, men Bekkjarvik dro etter hvert fra østlandskonkurrenten, og endte altså med 22,7 prosent av stemmene mot 15,7 prosent til populære Oscarsborg gjestehavn. Også Strandebarm marina fikk god oppslutning og endte med 15,1 prosent av stemmene.

INDRE HAVN: Bekkjarvik gjestehavn omfatter i dag langt mer enn den indre havna hvor gjestgiveriet har en sentral plass.

Gjestfrihet

Tidligere vinnere

2023: Skartveit på Halsnøy

2022: Helgøysund

2021: Bekkjarvik

2018: Arendal gjestehavn

2016: Mandal gjestehavn

2015: Bekkjarvik

2014: Skartveit på Halsnøy

2013: Tønsberg

2012: Klokkergården på Rødøy

2011: Farsund

2010: Farsund

2009: Husnes

2008: Helgøysund

2007: Bekkjarvik

Det er ingen tvil om at Bekkjarvik, helt sør i Austevoll på Selbjørnsøy, har mange venner som gjentatte ganger har stemt gjestehavnen til topps på Båtmagasinets kåring. Så har da også stedet lange tradisjoner med en gjestfrihet som strekker seg tilbake til middelalderen. Oppturer og nedturer har det vært en del av hverdagen gjennom tiår, men knapt noen av de gamle gjestgiverstedene langs kysten byr like levende på seg selv den dag i dag, som Bekkjarvik

Her har det vært virksomhet i over 350 år, og «væreier» Inge Halstensen har klart holde levende, og ikke minst fornye og utvikle, et lite knutepunkt i Kyst-Norge. I takt med at fiskeflåten vokste ut av havna, har fritidsbåtfolket gjeninntatt den. Gjestehavna omfatter i dag langt mer enn den indre havna, og den siste utvidelsen kom i 2019 med en tredje gjestehavn i sør.

Bekkjarvik Gjestgiveri

GJESTGIVERI: På Bekkjarvik Gjestgiveri trakteres gjestene med delikatesser fra havgapet av tvillingbrødrene og mesterkokkene Arnt og Ørjan Johannessen.

I hjertet av den opprinnelige havna i Bekkjarvik, som har vært en sentral havn for båtfarende gjennom Nyleia i uminnelige tider, finner båtfolket et komplett servicetilbud. Gjestgiveriet ble solgt til Asta og Øystein Johannessen i 1984, og sammen med sønnene Arnt og Ørjan Johannessen har de satt Bekkjarvik på det kulinariske verdenskartet. Ørjan, som vant Bocuse d’Or Lyon og har en rekke utmerkelser på CV’en, driver en kystens fremste restauranter i “vika der bekken renner”.

Bekkjarvik Gjestgiveri ble bygget mot slutten av 1600-tallet da Kong Christian IV (1588-1648) besluttet at det skulle være gjestehus for hver halv dagsreise langs norskekysten. I tillegg til å tilby husrom og mat til farende folk, hadde Bekkjarvik også dampskipskai, tønnefabrikk, sildefabrikk, salteri, hummermottak, brenneri og notheng.

Båtbutikk og kystmuseum

Fra 1996 har familiebedriften Halstensen satset aktivt på å utvikle servicetilbudet i bygda, med kjøpesenteret Bekkjarvik Torg i sentrum. Den totale kapasiteten i Bekkjarvik er nå på godt over 200 gjesteplasser. Alt ligger bare et steinkast fra kjøpesenteret, som har det meste, inkludert en båtutstyrsbutikk. Bekkjarvik er et knutepunkt for sjøveis transport, med hurtigbåtforbindelse mellom Bergen og Sunnhordland flere ganger daglig.

– Øya lar seg utforske på sykkel eller med liten elbil som leies ut av gjestgiveriet. Her kan man oppleve kystmuseum ved havnen, sherpastil til Kongsfjellet med bronsealdergrav. Treningssenter, spa, lekeplass, apotek, frisør og kafé er blant tilbudene her. Bekkjarvik gjestehavn scorer svært høyt på sjarm og idyll, gode shopping- og bunkringsmuligheter, kystkultur og matkultur i verdensklasse. Alt i alt en havn det er vel verdt å besøke, skrev Båtmagasinet på sitt sommertokt i 2020.

Bekkjarvik ligger sør for Bergen i øykommunen Austevoll med 667 øyer, holmer og skjær. I år lokker den populære gjestehavnen med konsert av Ylvis-brødrene 19. juli.

Om kåringen

Båtmagasinets kåring av Årets Gjestehavn er basert på båtbrukernes opplevelse og preferanser. Det er ikke en klassifisering av gjestehavner etter formelle krav, men havner som foreslås vil likevel bli vurdert mot noen grunnleggende kriterier før den blir nominert. I denne kåringen er det leserne som foreslår og stemmer frem Årets Gjestehavn.

Det er fritt frem å foreslå og stemme frem en vinner av Årets Gjestehavn, men før en havn nomineres vil Båtmagasinets jury kvalitetssikre at havna imøtekommer disse grunnleggende kravene:

1. Havna må være en offentlig eller privat drevet gjestehavn (ikke naturhavn).

2. Havna må være åpen for alle som ønsker å besøke den.

3. Havna må ha grunnleggende fasiliteter som sanitæranlegg.

4. Havna må tilfredsstille kravene i temaveilederen til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) for brannsikkerhet i havner beregnet for småbåter.

5. Året etter at en havn har vunnet prisen, er ikke havna kvalifisert til å bli nominert.

 

.