40 år siden Berge Vikings Whitbread start

Stig Hatlo

Publisert

Da Stig Hatlo og Peder Lunde jr lanserte «Berge Viking» prosjektet for deltakelse i Whitbread Round the World Race var dette den største enkelt satsingen i norsk seilsports historie. Med et budsjett på syv millioner kroner og med rederiet Bergesen og SAS som de største sponsorene var den norske båten som hadde et rensk norsk amatør mannskap rede til å utfordre de største aktørene i internasjonal havseilas.

INTERNATIONAL OFFSHORE RULE: «Berge Viking» er en typisk representant for generasjonen av IOR-båter. Typisk for båtene er blant annet den smale hekken.

Mye er forandret siden «Berge Viking» la ut fra start ved Southampton 29. august 1981, me at det er mage som drømmer seg tilbake til de tider, viser interesser for amatørenes Ocean Race, regattaen som starter i 2022 med mange av båtene som gjennom tidene ar deltatt i Whitbread Round the World Race og Volvo Ocean Race.

«Berge Viking» eskorteres av norsk marinefartøy etter starten i 1981

Søndag 29. august var mesteparten av mannskapet fra 1981-81 samlet til jubileums lunch på Dronningen, og det ble utvekslet gode minner og mange morsomme historier. Ukens lørdags gjest er derfor Stig Hatlo, som har sig egen historie å fortelle fra jorden rundt seilasen.