FESTE: Sterkt tau og en mutter kan bli et bra feste til berget.

Hjemmelaget bergkile

En mutter og en taustump kan bli en bedre bergkile enn den de fleste bruker i naturhavner.

Publisert Sist oppdatert

De fleste bruker en metallbit med et øye som settes i en sprekk i berget for å få feste. SEILmagasinets test for to år siden bekrefter egen erfaring med at dette er en særdeles dårlig løsning. Da er det bedre å lage en løsning selv som både gir bedre feste, og skåner naturen bedre.

HÅPLØS. En vanlig bergkile er vanskelig å få til å sitte i berget. En hammer vil bare ødelegget berget.
BEDRE: Ved å bruke en trekile sammen med bergkilen, så fungerer den bedre.

Klatrere vet

Det var klatreutstyr som kom best ut i vår test av bergkiler. Klatrere trenger en enkel og rask løsning som de kan sette mens de klamrer seg fast i loddrett fjell. En klartekile er en tauløkke, eller wireløkke med et kuleformet metallhode. Denne settes inn i sprekker og føres bortover i sprekken til den finner feste. En klatrekile er beregnet for å ta opp krefter fra en mann i fritt fall. Det er nok til å holde en båt i godt vær, men ikke nok til en tung båt i uvær.

På engelsk heter klatrekiler «Nuts». «Nuts» betyr mutter, og det er nettopp det de brukte før i tiden. En mutter og litt sterkt tau kan dermed bli en bedre bergkile enn hva de fleste bruker, men sitter kanskje ikke like bra som klatrekilen.

MUTTER: Ved å lage en dyneemaløkke med mutter, så får du et feste til berget som fungerer. Det er lettere å finne feste til den lille muteren til 8 mm bolt.
KILE: Mutteren dropper du ned i sprekken og drar den sidelengs til den sitter.
SITTER: 5 mm dyneema har samme bruddstyrke som 12 mm fortøyningstamp.

Dyneemaløkke

Vi lagde to bergkiler av en 8 mm mutter og en 12 mm mutter. Som løkke benyttet vi oss av 5 mm dyneema tau med bruddstyrke på 2,3 tonn. Det er tilsvarende bruddstyrken på 12 mm fortøyningstau. Om du øker tykkelsen på dyneema-tauet kan du få en kile som tåler selv en tyngre båt.

Klatrere bruker kiler i ulike størrelser tilpasset spreklens tykkelse. Vår erfaring er at det er lettere å finne egnet sprekk med den lille mutteren enn den store.

Du kan lage en slik bergkile uten mutter også, bare med en stoppeknute. En slik vil raskere bli slitt, men kan fungere som en nødløsning.

SITTER: Det er lett å finne en sprekk hvor mutterkilen får feste. Denne skal tåle 2,3 tonn.
KLATREKILE: Klatrekiler er raske å sette, og de kan du ha i enden av trossa i det du hopper i land på berget.
BOLT: Festepunket i berget kan ha ukjent kvalitet. Det vil bli mindre populært å sette ut slike i tiden fremover.
BRA:

Mange bolter i fjellet

Båtfolk er ofte prisgitt bolter i fjellet som alt er borret på plass. Slike bolter benyttes også i klatreverden, men her blir det sett på som en uting. Slike bolter skader fjellet og naturen. Dette blir nok en oppfatning som også båtfolket vil ta til seg.

Klatrere er også meget opptatt av boltenes helse. Deres liv er avhengig i at bolten holder. I områder rundt saltvann er det titan som er løsningen.

Båtfolkets liv er ikke i fare om en bolt ryker, men det kan føre til stor skade på båten. Det kan derfor være en god ide å være kritisk til bolten i berget der du fortøyer båten, og heller kanske velge en skikkelig bergkile.

LØSNINGER: Ulike gjenstander som gir effektiv feste til berget.

.