To båter evakuert under Bermuda Race

Verdens første havseilas seiles nå, og det har blitt dramatikk, men uten tap av menneskeliv.

Publisert

Det er 162 båter med i den 635 nautiske mil lange regattaen som går langt fra land, største del av racet. Regattaen ble arrangert for første gang i 1906. Regattaen arrangeres annet hvert år. 

Høy sikkerhet

En tredel av mannskap som seiler må ha tatt sikkerhetskurs, og båtene som deltar må være over 10 meter lange. Alle seiler etter ORC. 

Klasseinndelingen er uvanlig for norske forhold. Det er en klasse hvor de proffe får lov til å styre, og en klasse hvor de ikke får lov til å styre. Det er også doublehanded-klasse. 

Til i dag har bare to liv gått tapt,. Det har også gått tapt to båter. Første dødsfall var årsaken en brann om bord, helt tilbake i 1932. I 2022 skjedde det andre dødsfallet. Da falt skipperen på «Marietta», en Centurion over bord. Han ble 74 år.

REDDET: USA41790 «Gunga Din» med Robert Fye som skipper, ble forlatt til havs. Det er en Sweden Yachts 41 fra NYYC.
EVAKUERT: Søndag ble mannskapet på «Alliance» reddet.
BERMUDA: Mannskapet på «Ceilidh» og «Alliance» ankom Bermuda trygt.

To tilfeller

Regattaen i år startet 21. juni, og de raskeste var i mål 24. juni. Det går ikke like fort med alle. «Gunga Din», en Sweden Yacht 41 tok inn vann, og mannskapet på syv ble reddet 80 nm fra Bermuda. De ble reddet av «Desna», en Tartan 37. Det er nå 14 om bord i 37-foteren som har kurs mot Bermuda. 

Søndag ble også mannskapet på «Alliance» reddet. De ble plukket opp av »Ceilidh».