Kanskje Kommer Kongen?
Hit kommer vi seilende alle vegne fra. Vi kommer med danske, tyske, franske, britiske, hollandske og ikke minst norske flagg på hekken, for alle setter vi, nå som sommeren er her og grensene atter åpnes, kurs mot vakre Bohuslän, ikke sant?
Ja, kanskje kommer kongen?
Det tror i alle fall Didrik, som med dagens tegning har invitert ham og en rekke andre celebriteter til gjestebud på den vakre, gjenåpnede svenske vestkysten. Vi ser Harald V sitte mellom statsminister Erna Solberg og utenriksminister Ine Eriksen Søreide.
Ved kongebordet troner også kong Gustav av broderfolket med sin borddame dronning Sonja, og stående i grønt hever generalen for pandemiens bekjempelse, helseminister Bent Høie, glasset. Han har for sikkerhets skyld fått med seg både Camilla Stoltenberg og Bjørn Guldvog fra Folkhelseinstituttet nede i hjørnet, for man kan jo aldri vite...
I tillegg finner vi de to veteranene Thorbjørn Berntsen og Kåre Willoch, som fra hvert sitt politiske parti har stått frem som miljøforkjempere i den norske strandsonen, kanskje inspirert av allmennhetens Bohuslän?
Ved nabobordet sitter redaktører av dette blad, og av denne spalte, også vi til feiring av pestens tapte slag, med bobler i glass og sinn i det sommeryre Båhuslän.
Bohuslän, dette skjærgårds-eldorado for seilere. Siden vår tids morgen har Didrik og jeg, sammen eller hver for oss, tilbrakt somre under seil fra Kosterøyene til Havstensund, til Smögen, Fiskebäckil and beyond. Vi har sluppet anker i fredelige bukter og laguner uten å bli forstyrret av brygger og hyttefolkets luner. Vi har vandret festglade langs sjøkanten i Gräbbestad og Fjellbacka, nippet til hvitvin og spist reker på krogen, kanskje med en jordgubbe og litt glass til dessert. Vi har latt solen gå ned i vest, plaskende i det den treffer horisonten der ute i Skagerrak. Vi har hørt trekkspill og sett tjejerna som lett på tå med flor om arm og hals kaster seg ut i virvlende kostervals. Og vi har, om vi lar fantasien løpe, hørt drønnet fra Tordenskiolds kanoner.
For det var her, utenfor Båhuslän, den norske sjøhelten skrev seg inn i historien. Under Den store nordiske krig på begynnelsen av 1700-tallet, der Sverige og Danmark-Norge sloss mot hverandre, leverte den pur unge Tordenskiold en rekke vinnende sjøslag mot svenske flåtestyrker. Striden kulminerte med det sagnomsuste slaget i Dynekilen 8. juli 1716.
Dynekilen skjærer inn i landet like nord for Strømstad. Som ledd i et bredt anlagt felttog mot Norge hadde den svenske krigerkongen Carl XII lagt Fredriksten Festning ved Halden under beleiring. Foruten styrkene på land hadde han transportskip med artilleri og annet utstyr liggende innerst i Dynekilen.
Med en eskadre på ni skip lå Tordenskiold ankret ved Grisebåene vest av Koster. Ved daggry stod han inn i Dynekilen med en bris fra vest i ryggen. Tidlig på ettermiddagen strøk den svenske kommandanten flagget etter å ha fått 29 fartøyer skutt i filler. Alvorligst for Carl XII var likevel tapet av lasten om bord. Uten kanoner, kuler og krutt stod hans beleiringshær ribbet tilbake, og den fryktede svenskekongen måtte avbryte felttoget mot Norge. Under husgavlen nederst i høyre hjørne øyner vi også en kårdesvingende Tordenskiold blant Didriks gjester.
Men fra krig til fred; tilbake til våre helter av i dag, til dem som har ledet oss i en vanskelig tid, om det så er konge, regjering, FHI eller folket selv – sammen red vi, får vi håpe, pandemien av.
Det er vitterlig et gjestebud verdt, og med fanfare ønsker Bestikket sine lesere en solfylt og seilfylt sommer – til Bohuslän eller andre steder. •