Seiling for funksjonshemmede
Utdrag fra Norges Seilforbunds jubileumsbok «Seiling i Norge».
Etter en langvarig integreringsprosess ble Norges Funksjonshemmedes Idrettsforbund (NFI) formelt oppløst 31. desember 2007. Fra 2008 tok alle 56 særforbundene over ansvaret med å tilrettelegge for sine idretter med tilhørende grener for personer med funksjonsnedsettelse. NIF opprettet samtidig en stilling med fokus på idrett for funksjonshemmede i administrasjonen. Norges Seilforbund og Olympiatoppen var de første til å integrere funksjonshemmede med friske utøvere, og fra 2007 var idrett for disse en del av forbundets ordinære aktiviteter.
Det er få idretter som på samme måte som seiling gjør det mulig å integrere funksjonshemmede med friske utøvere. Både i 2,4 meter og i Sonar-klassene konkurrerer seilere uansett funksjonalitet, og det har vist seg at funksjonshemmede seilere ikke har problemer med å hevde seg.
Cato Zahl Pedersen klatret som 14-åring i en høyspentmast, fikk store brannskader og måtte amputere en og en halv arm. Han har vunnet 13 Paralympiske gull og en sølv i langrenn, alpint og friidrett. Dessuten deltok han i Sonar-klassen i Paralympics i Sydney i 2000. Etter at han la opp som aktiv utøver, har han jobbet i Olympiatoppen siden 2007 og vært Chef de Mission ved Paralympics sommer og vinter i 2008, 2010, 2014 og 2016. Han har vært svært viktig for utviklingen av seiling for funksjonshemmede i Norge.
Ser man tilbake på de mer enn ti års seiling for funksjonshemmede har vært en del av norsk seilsport, er det særlig tre personer som står frem: Jostein Stordahl, Cato Zahl Pedersen og Bjørnar Erikstad. Senere kom også Sonar-laget med Alexander Wang-Hansen, Per Eugen Kristiansen og Marie Solberg. Disse er de eneste som har vunnet medalje i Paralympiske leker, da de tok bronse i Sonar-klassen i 2012. Man skal heller ikke glemme Finn Røren, Trygve Bernhardsen og Tulle Kamfjord, som spilte nøkkelroller som frivillige i begynnelsen, og Ernst Torp som kanskje var den beste seileren av dem alle, men som på grunn av en stadig snikende multippel sklerose gradvis ble satt ut av spill.