Rolige dager på Dyrön
På vei fra Marstrand til Åstol tok vi en liten avstikker til Dyrön, som byr på flotte turstier, egen badstu og idylliske hager.
I HAVGAPET: Annika og datteren Maja (14) Kristensson tar oss med til Åsen, øyas høyeste topp.
Allerede for 3000 år siden fantes det fastboende på lille Dyrön, som ligger beskyttet bak Åstol i Älgöfjorden sør for Tjörn. I dag bor det 300 fastboende på den idylliske øya i Bohuslän, som i løpet av ett år får besøk av nærmere 15.000 båtgjester.
– Vi har to gjestehavner, en på sydspissen med rundt 50 gjesteplasser og en på nordsiden med plass til rundt 40 fritidsbåter. I havnene finnes elektrisitet, vann, dusjer, båtkran, mastkran, samt restaurant, butikk, kiosk og mulighet for å kjøpe diesel og bensin. På Midtsommerfesten var det så mange at man nesten kunne gå tørrskodd over gjestehavnen, forteller Annika Kristensson, som viser oss rundt på øya hvor hun og datteren Maja (14) bor. Mange av dem som bor her driver egen foretak som lar seg gjøre fra hjemmekontor. Øya er også blant dem som har opplevd nybygging de siste årene.
– 13 nye hus er oppført de siste årene, forteller Annika.
Sjømannskap på timeplanen
Etter at barneskolen på øya ble lagt ned for tre år siden må barna reise med båt til Tjörn for å gå på skole.
– Vi var 18 elever her, det var én for lite til at de kunne opprettholde skolen her, forteller Maja, som denne uken begynner i åttende klasse.
Skolebarna på øya har dessuten en fag på timeplanen som ikke mange andre svneske eller norske barn har; nemlig grunnleggende båtvett, fortøying og sjømannskap.
– Det er noe av det viktigste de lærer. De er jo avhengig av båt her fra de er små, understreker mamma Annika.
Naturen i fokus
Bebyggelsen på øya ligger i et dalføre midt på øya med beskyttende fjellknauser på hver side, og hver av gjestehavnen i hver sin ende. Dyrön har en 4,5 kilometer lang vandringled som går mer eller mindre rundt øya, med flere flotte utsiktspunkt som Grinneberget og Åsen. Herfra har man panoramautsikt, blant annet til Åstol og Carlstens festning i Marstrand.
Naturen varierer mallom lynglandskap til glattskurte bergformasjoner. Deler av vandringsledene er tilpasset handikappede, i tillegg til at man skal kunne gå hele ruten uten å ta seg for med hendene.
Havsbadstu
En av øyas mest besøkte attraksjoner er Dyröbadstuen, som ligger nede ved vannkanten med badetrapp ned til en beskyttet badekulp. Badstuen brukes mer eller mindre daglig av både tilreisende og lokalbefolkningen. – Som båtturist kan du ringe og booke badstuen før kommer, så er den klar og varm når dere kommer, forteller Kristensson. Veien fra sydhavnen til badstuen er tilrettelagt for rullestolbrukere. I tillegg finnes flere gode badeplasser, en lekeplass, minimuseum og et galleri med utstillinger.
Posisjonene til Dyrön:
57 55,6 N 11 37 1 E (sydhamnen)
57 55,8 N 11 36,2 E (nordhamnen)
Les mer her