En guide inn i kappseilingsreglene
Synes du kappseilingsreglene er kompliserte? Seildommeren Karl Petter Haugen ga nylig ut en bok som kan hjelpe deg i å forstå dem.
– Ja, jeg følte at det manglet norsk litteratur om kappseilingsreglene og en hjelp til å forstå dem. Det var derfor jeg satte meg ned for å lage en bok om dette, sier Karl Petter Haugen.
Han er internasjonal dommer i seiling, nasjonal direktedommer og en flittig brukt instruktør og kursholder når temaet er kappseilingsreglene. Nå har han omsatt kunnskapen sin til en bok på 190 sider som på inngående og forståelig vis forklarer hva de ulike paragrafene og definisjonene i kappseilingsreglene innebærer. Noe av det han ønsker med «Forstå kappseilingsreglene 2021–2024», er å avmystifisere at kappseilingsreglene er så vanskelige og at du slett ikke trenger å kunne alt for delta i en regatta.
Fire enkle hovedregler
– Det er en allmenn oppfatning om at kappseilingsreglene er veldig, veldig kompliserte. Og det er de for så vidt også når man begynner å gå inn i dem, men for å kunne delta i en regatta, er det ikke så mye du må kunne. Det er faktisk ikke mer enn fire enkle hovedregler, sier han.
– Kan du dem, kan du med hell delta i regattaer. Skjønt du bør jo være litt ydmyk og ikke druse på i alle situasjoner. Men du vil klare deg godt med å kunne regel 10, 11, 12 og 13.
Og reglene han viser til er at en båt med babords halser skal holde av veien for en båt som seiler for styrbords halser (10), at lo båt skal holde unna for le båt (11), at en båt klar aktenom skal holde unna båten som er foran (12) og at en båt som stagvender, har vikeplikt for alle andre båter (13).
Vanskeligere er det ikke – i alle fall for å kunne delta.
Ingen eksakt vitenskap
Kappseilingsreglene inneholder imidlertid et vell av nyanser og regler som skal håndtere ulike situasjoner, og det er for å forklare og tolke disse, at Karl Petter Haugen bruker sine nærmere 200 sider. Han går igjennom reglene, og viser til ulike saker og tolkninger der reglene er kommet tilanvendelse.
– Dette er ingen hundre prosent eksakt kunnskap. Som dommer gjør man stadig nye oppdagelser og finner nye problemstillinger, og det vil helt sikkert være de som er uenige i noe av hva jeg skriver. Men det er noe av det som gjør dette så spennende for oss «nerder», sier han.
Karl Petter Haugen forteller at han har lest mye utenlandsk litteratur og hentet inspirasjon fra ulike kilder for å kunne gjøre dette stoffet så lett tilgjengelig for norske seilere som mulig.
Litt tilårskomne seilere vil huske boken «Elvstrøm Explains» (Elvstrøm forklarer) der den danske seilerlegenden Poul Elvstrøm (1928–2016) forklarte og tolket kappseilingsreglene, men det er en bok den norske dommeren merkelig nok selv aldri har sett.
Gode seilere bruker kappseilingsreglene
Samtidig som han veldig gjerne vil slå fast og vise at man kun trenger å kjenne til de fire hovedreglene for å kunne delta i en regatta, er han også klar på at det å kunne reglene er en del av «gamet». Det er like viktig som å ha båtfart og seile smart på banen i forhold til vær og vind. Å kunne og bruke kappseilingsreglene er en vesentlig del av det taktiske spillet.
– Vi må vokte oss vel for å forenkle alt. For når du snakker om regattaseiling på et litt høyere nivå enn det helt grunnleggende, er det å kunne bruke reglene en vesentlig del av seilsporten. Kan du reglene godt, skal du også kunne bruke dem til din egen fordel. Vi må ikke på død og liv forenkle alt. Seiling må ikke bli slik at det bare handler om å seile fortest fra A til B.
«Forstå kappseilingsreglene 2021–2024» er utvilsomt en bok mange regattaseilere vil ha stor glede og nytte av. Her vil du kunne finne svar på mange problemstillinger som dukker opp i løpet av en regatta. Boken er bygd opp på samme måte som kappseilingsreglene og forklarer dem paragraf for paragraf. På den måten er det lett å kryss-sjekke mellom Haugens forklaringer og regelboken.
– Dette er imidlertid ikke en bok som erstatter regelboken. Den er definitivt et supplement, understreker han.
Boken har han gitt ut i egen regi, og den kan bestilles direkte via hans e-post-adresse.
– Ja, dette er i høyeste grad mitt eget lille prosjekt. Hver enkelt bok pakkes her ved kjøkkenbordet, ler han.