Norsk seier i forrykende regatta

Bare 53 båter av 450 påmeldte fullførte Silverrudder 2018. Pål Stiansen vant den største klassen på rekordtid.

Publisert Sist oppdatert
REKORD: Xp44 «Born to Run» satte ny banerekord i Silverrudder som går rundt Fyn.

– Det var rasende gøy, men fy fxxx så tøft. Vinden lå stabilt over 15 m/s og var i kast over 20 m/s, forteller Pål Stiansen på telefon fra Danmark. Han deltok for første gang i verdens største solo-regatta, Silverrudder med 450 påmeldte. Stiansen seilte sin Xp44 «Born to Run» som han seilte ned fra Asker til Svendeborg i Danmark i dagene før start.

Starten skulle ha vært på fredag, men ble utsatt til lørdag på grunn av stormen «Knud». De aller fleste deltagerne ga seg etter å ha sett verdmelingen før regattaen.

Kun 90 båter valgte å starte, av disse var det bare 53 som fullførte. Det er meldt om mye materielle skader, men ingen alvorlige personskader. Det var også flere norske båter påmeldt,men bare to nordmenn fullførte. 

Skader og grunnstøtinger

Det var ekstreme forhold ut fra start. Vinden var bare en del av problemet. Det kraftige uværet hadde tømt området for vann, som gjorde av vannstanden var langt lavere enn normalt. Det var også kraftig strøm, opp mot 3-4 knop mot vinden. Det første til krapp og komplisert sjø. Flere båter brakk masten, ende flere gikk på grunn.

– I det femminutteren gikk, meldte en ferge at han var i ferd med å forlate kai på VHFen. Vi var 25 soloseilere i båter 40-fot + på startlinjen, og alt var kaos. Rett foran meg smalt to båter inn i hverandre. Jeg holdt meg bak, og kom sent over linja, men unngikk kaoset, forteller Stiansen.

Påmeldingen til Silverrudder var i november 2017. Regattaen ble utsolgt på 38 minutter. 

Kritikk

Øyvind Bordal er en av flere som har kritisert at regattaen ble startet. En av Stiansen konkurrenter, også en Xp44, gikk på grunn på le kyst, og ble stadig blåst høyere opp på land. En Luffe 43 dundret rett i en molo.

– Det var starten som var mest kritisk, med ferger og passering av en bro med trang passasje. Min båt har en smal kjølprofil, og driver raskt sidelengs under slike kaotiske forhold. Det gjør det krevende, forteller Stiansen.

Proffseileren Paul Sharp, som er av verdens beste shorthandseilere, valgte ikke å starte. Hans argument for å ikke starte, var at han hadde begrenset erfaring med Seacape 24, båten han skulle låne, og at seilasen gikk nær land, som ikke gir rom for feil, eller unnamanøvre.

– Arrangøren burde nok ha flyttet starten til ett område hvor det hadde vært mer plass, mener Stiansen.

Høyt og fort

– Jeg valgte å seile med en liten fokk på rull, og to rev. Det ga meg god kontroll. Faren var at jeg ville ha for lite duk om vinden skulle løye. Det var lite plass til å bytte forseil alene.

Med god høyde, og fart mellom 7,5 knop og 8 knop tok jeg båt en etter en. Det var bare å holde seg fast å styre. Autopiloten bruket jeg bare i slagene. Under slike forhold er ikke autopiloten god nok på kryss, forteller Stiansen. Han mener at båten hadde ideelle forhold, men har han også hadde ulempe av størrelsen, og at kjølen stikker dypere enn de fleste.

Ny banerekord

Det var de første syv timene som var harde. Etter det kunne han gi ett stikk i skjøtet, og sette på autopiloten. Når natten kom ble det lens.

– Jeg tok ut de to revene, men beholdt den lille fokka, det var nok for meg, forteller Stiansen. Den enste som han vet om satte spinnaker var tyskeren Bernd Petrick som seilte i klassen under i en JPK 10.80.

Pål Stiansen med «Born to Run» var i mål etter 19 timer 9 minutter og  59 sekunder. Det var 10 minutter raskere enn banerekorden for enskrogsbåter som har stått siden 2012. Den også satt med en X-Yachte, en Xc42. 

Også i flerskrogsklassen ble det ny rekord. Henrik Bøje Hansen seilte rundt Fyn i en  Dragonfly 28 Performance på 15 timer 13 minutter og 28 sekunder.

– Det var rått å se den raskeste trimaranen passere seilende på bare ett skrog. Selv senterskroget var løftet over vann, forteller Stiansen.

Helt for en dag

– Det har vært høyt trykk på brygga i hele dag, forteller Stansen søndag kveld. Han har blitt intervjuet av dansk TV og diverse aviser og blader, også utenfor Danmark. Tyske die Yacht er sponsor, og flertallet av deltagerne er fra tyskland.

Silverrudder seiles helt uten måleregler. Båtene inndeles i klasser etter skroglengden.

– Neste båt i mål, en First 40, kom en og en halv time bak. Det er mulig han hadde slått meg om det ble seilt på korrigert tid, men slik er det ikke her, sier vinneren av det store regattaen.

Med nordavind denne uken setter Stansen seg på ett fly hjem, og henter båten når vinden er mer fordelaktig.

Også nordmannen Petter Hegle gjennomførte regattaen i Hanse 370 «FriFlyt». Helge, som har deltatt på det meste av shorthand og solo-seilaser dette året, ble nummer syv i klassen for store båter.

  

RESULTATER

Kjølbåter under 25 fot

1. Patrik Heinrichs, T-24 "Jynx", GER

2. Harald Müller, Platu 25 "Honk", GER

3. Ulf Dinesen, Maxi 77 "Nanok", DEN

Kjølbåter under 30 fot

1. Hans Genthe, Farr 280 "4sale", GER

1. Freddy Ejler Kristensen, Solus Alta "Altanativ", DEN

1. Finn Dordel, X 79 "Xanthippe", GER

Kjølbåter under 30 fot

1. Jonas Hallberg, JPK 10.10 "Hinden", GER

1. Erik Jørs, 11 Metre One Design "Petrulla", DEN

1. Matthias Bröker, One-off "Pyleia", GER

Kjølbåter under 40 fot

1. Bernd Petrick, JPK 10.80 "Milou", GER

1. Felmming Andreassen, Luffe 37 "Avantgarde", DEN

1. Anders Hohansen, Dehler 36 db "Dehlfin", DEN 

Kjølbåter over 40 fot

1. Pål Stiansen, XP 44 "Born to Run", NOR 

1. Stig Wittrup, First 40 "My Way", DEN

1. Peter Wrede, Hanse 470 "Peppermint", GER

Flerskrogsbåter under 25 fot

Ingen fullførte

Flerskrogsbåter over 25 fot

1. Henrik Bøje Hansen, Dragonfly 28 Perf. "Lanzelot", DEN

2. Jens Thuesen, Dragonfly 35 "Skagerrak 3", DEN

3. Herbert Schueler, Dragonfly 920 Extreme "Cayenne", GER

 

RASKEST: Pål Stiansen brukte 19 timer og 10 minutter rundt øya Fyn.
SKADET: En luffe 43 fikk dundret i en molo i forbindelse med Silverrudder.
RASK: Xp 44 «Born to Run» med Pål og Valborg Stiansen kan være første båt som runder ved Jomfruland.
PROFF: Shorthandeksperten Phil Sharp valgte å ikke starte. Han mener risikoen var for høy.
TØFT: Hard vind, mye strøm og lite med plass gjorde Silverrudder til en svært krevende regatta.