BRANN: Seilbåten endte nær land ved Hvaler der den brant opp.

Dødsbrann uten svar

14. april døde en seiler i båtbrann utenfor Hvaler, men det er ikke lett å ta lærdom av ulykken.

Publisert

Båtbrann er ikke sjeldent, men at det fører til dødsfall hører heldigvis ikke hverdagen til. Sjøfartsdirektoratet har registrert hele214 branner i båt siden 2020, 54 branner i året i snitt, men ingen dødsbranner siden 2019. Antall registrerte alvorlige ulykker med fritidsbåt i perioden er på 2163.

Ifølge media seilte den omkomne alene fra Strömstad. Værobservasjoner forteller at det var svært tøft vær i området da ulykken skjedde.

Økt sikkerhet

Seilere er flinke til å lære av feil. Fastnet Race i 1979 ble en katastrofe. Feltet på 303 båter ble overrasket av orkan. Uværet endte med 19 dødsfall, hvorav 15 deltok i regattaen. Etter Fastnet Race har sikkerhetskravene i regattaer blitt strengere.

SEILmagasinet har ambisjoner om å skrive om sikkerhet, og bidra til et tryggere liv på sjøen. Vi har derfor forsøkt å grave litt dypere om hva som skjedde 14. april, men uten hell.

Ukjent årsak

Først forsøkte vi Redningsselskapet. De var på stedet, og hjalp brannvesenet med å rykke ut.

– Det ble rapportert om brann i et fartøy med én person om bord på Hvaler den 14.April. RS deltok i aksjonen med Redningsskøyta 172 «Ragnar Stoud Platou». Om bord i skøyta var to personer fra Hvaler Brannvesen. Ved ankomst til stedet var båten nesten helt nedsenket, og redningsmannskapene startet umiddelbart søk etter eventuelle overlevende. Utover dette må andre uttale seg om årsak til brannen. Dette er ukjent for oss, skriver Henrikke Zachariassen i Redningsselskapet til SEILmagasinet.

Registrerer dødsulykker

Sjøfartsdirektoratet er ansvarlig for å registrere dødsulykker som involverer fritidsfartøy i norske farvann. De har utviklet en imponerende statistikk om dødsulykker med fritidsbåt, men kan ikke si noe om denne ulykken. Informasjon som båtfolk kan lære av.

– Sjekket med fritidsbåtseksjonen og de som tar imot ulykkesmeldinger. Siden det ikke er rapporteringsplikt for fritidsbåter så er det politiet vi får info fra i slike saker. Der er det ikke kommet noe ennå. Det kan være en ide for din del å sjekke med aktuelt politidistrikt direkte om du ikke vil vente på at vi får info, så vurderer uansett politiet selv hva de kan si om saken nå, skriver Dag Inge Aarhus i Sjøfartsdirektoratet på epost til SEILmagasinet.

 Sjekk statistikken her. 

SUNKET: Det var lite igjen av seilbåten i grålysningen.

For omfattende skade

Etter å ha jobbet med saken i tre uker fikk vi svar fra Øst politidistrikt, men uten å bli klokere.

– Grunnet omfattende skader på båten har det ikke latt seg gjøre å finne brannårsaken. Politiet har derfor ikke mer info å gi i saken, svarer Isak Dammann, Politiadvokat i Øst politidistrikt.

Hjelp fra publikum

En dødsbrann er en svært alvorlig hendelse. SEILmagasinet ønsker informasjon om hendelsen, informasjon vi ønsker å bruke slik at andre seilere kan lære. Send oss gjerne en epost med fakta om saken.

Send oss epost her