TEST: Det har vært lite vind på Gardasjøen under testuken. Her er brettene fra Starboard, Neil Pryde, Futurefly og Phantom.
UTSTYR: Brettene er alle fra Starboard, men foil og rigger er annerledes.
TRADISJONELL: Glide mot RS:X
LETTVIND: Med store sell foiler brettene i minimalt med vind.
RACING: Starboard stilte med mye utstyr som ble tetset på en pølsebane.

Neste OL-brett kan bli norsk

Det kan bli foiling i windsurfing-klassen i OL i 2024 om seilerne får viljen sin. 

Publisert Sist oppdatert
STARBOARD: Svein Rasmussen startet opp eget brettmerke etter at han la opp som brettseiler.

TORBOLE/Italia

Foiling er kommet for fullt i windsurfing også, og teknologien gjør at brettseilingsporten vokser. På Gardasjøen testes det nå ut nytt utstyr aktuelt for bruk i Marseille i 2024. Bak utstyret står nordmannen Svein Rasmussen, arendølen som også representerte Norge under OL i Los Angeles i 1984, den gang på Winglider. 

Henger bakpå

Det var i 1984 at brettseilingen kom inn i OL-programmet, men utstyrsvalget har hele tiden hengt bakpå. Brettet som ble brukt første gang var 70-tallsteknologi. I 1988 og 1992 ble det brukt et digert fortrengerbrett. Da var det små raske brett med fortstopper som var greia. Mistral One Design ble introdusert i 1996, men var også et 80-tallsbrett. 

Dagens brett, RS:X ble brukt for føste gang i 2004. Det var en hybrid. Et lettplanende formulabrett med en diger kjøl, som gjorde det mulig å seile i lett vind. Brettet er veldig tungt, og svært fysisk krevende å seile. Brett typen har null verdi utenfor en liten kjerne av aktive OL-seilere. RS:X har alt satt rekord på holdbarhet, og en undersøkelse gjort i seilmiljøet forteller at seilerne vil ha annet utstyr. 

– En ting er hva seilerne vil ha, noe annet er hva World Sailing bestemmer at de skal seile på. RS Aero var suveren mot Laser da World Sailing skulle vurdere å bytte ut Laseren, og seilerne ville det, men Laseren fortsetter, erfarer Svein Rasmussen. 

Minimalt med kunnskap

– Jeg er overrasket over hvor lite de som bestemmer har av kunnskaper om seiling. Jeg er her for å forklare hvordan virkeligheten er, forteller Svein Rasmussen. I mens vi diskuterer kommer han på nye poeng, som han legger inn i presentasjonen. 

– Selv i Norges Seilforbund er det folk som ikke har fått med seg at brettseilerne foiler, og få kjenner også til PWA, den profesjonelle delen av windsurfing hvor Norge har flere toppseilere, sier Rasmussen. Han mener det er blir en utfordrende jobb for å selge inn foiling, og bytte ut RS:X. Rasmussen har jo også en komersiell interesse av å bytte ut utstyret. 

– Det er fantastisk at vi har fått istand en slik test. Det har vært en lang vei hit, sier Rasmussen. 

Blir billligere

I dag er foilingutstyr for regattaseiling veldig dyrt, og bare foilen koster over 25 000 kroner. Men Rasmussen mener de kan levere utstyr til en pris som ikke vil bli oppfattet som svært gunstig. 

– Vi vil anbefale en løsning med ett brett, ett seil, og en foil, samt en tradisjonell finne. Med denne løsningen vil utstyret kunne brukes i en større vindområde enn dagens RS:X, og vil koste mindre, men holde en høyere kvalitet, mener Rasmussen. 

Utstyret vil være nærmest identisk med hva som brukes i World Cup. Det meste er i karbon. Seilet er på 8,5 kvm, en kvadratmeter mindre enn dagnes. Den ordinære finnen skal brukes i hard vind. 

– I Norge er vi mer opptatt av pris enn i mange andre land. Der er det foreningen som betaler for utstyret, men i Norge kjøpes det meste privat, erfarer den tidligere ol-seileren som gikk med avisen for å kjøpe sitt første brett. 

For menn vil utstyret koste 6600 euro, for kvinner 6500 euro, og en pakke for ungdom vil koste 4300 euro, alle priser uten moms. 

Fordelen med RS:X er at unge kan kjøpe utstyr brukt, men dagsn OL-brett hat minimal verdi utenom det lille regattamiljøet. 

Brett fra Starboard

Det er ikke bare Starbord som viser frem utstyr. Neil Pryde, som leverer dagens OL-brett er også til stede. De har til og med sendt verdens beste brettseiler, Antoine Albeau til Torbole, for å selge inn sin løsning. Antoine Albeau har 24 verdensmesterskapstitler, verdensrekorden i fart, og topper årets ranking i Slalom. 

– Vet du hvor gammel RS:X er, spør han oss da vi tar en prat. Selv om vi nå står midt i en stor utvikling i brettseiling, men foiling, så må vi bytte, mener han.

I tillegg til disse to, så testes det også ut utstyr fra Phantom, Futurefly og Glide fra Bruce Kendal. Glide er en moderne utgave av RS:X, og Kendall, som ble OL-mester i 1988, har ikke tro på foiling. 

– Har du studert brettene, spør Rasmussen. Alle foilbrettene er fra Starboard, de har bare en annen dekor. Vi har gjort avtaler med de ulike leverandøerene, så det er store sjanser for at det blir et Starboard, ier nordmannen. 

Men brettet er bare en liten del av utstyret. Leverandøerene har hver sin rigg, og hver sine foiler, og dette utgjør en viktig del av pakka.

– Det er stor forskjell på brettene, sier en av testerne etter å ha vært ute å testet. 

Starten på noe nytt

– Foiling er starten på noe nytt, det gjør brettseiling mer interesant. Disse brettene er raskere enn dagens OL-brett under alle forhold, mener Antoine Albeau. Selv om foiling ikke er i nærheten av topphastigheten til Albeau, så er ikke toppfarten som er interessant, men farten på banen. 

For første gang kan OL-seilerne bruke samme utstyr som i worldcup. Det hadde vært interessant å sett alpintutøvere i OL på 16 år gamle ski. 

– Med nytt utstyr kan seilere i World Cup også være aktuelle for OL, og omvendt. I dag er det to adskilte verdner, mener Rasmussen. 

– Brettseiling er tilbake. Det er lettere å lære å foile på seilbrett, enn med kite, og vi ser at det kommer folk, både fra SUP. og Kite, over til brettseiling. Alle syns det er gøy å lære noe nytt å meste, slik er det med foil, mener Rasmussen.

TEST: Utstyret fra Starboard blir billigere enn dagens brett, og blir langt enklere å reise med.
UTSTYR: Brettene er alle fra Starboard, men foil og rigger er annerledes.
BEST: Antoine Albeau er verdens beste brettseiler, men har aldri deltatt i OL i de 25 årene han har vært på toppnivå.