Tid for tak over hodet

Om du vil strekke sesongen, så er det topp å styre båten fra under tak. Vi har tittet på brukte motorseilere.

Publisert Sist oppdatert

Høsten er en bra tid for å bytte båt, og utvalget på Finn er OK. Det ligger nå 449 brukte seilbåter til salgs, 16 nye i dag, og dette er på nivå med samme tid i 2023. Det er et bra utvalg av seilbåter med styrhus, såkalt motorseilere. Motorseilere har en litt gubbete profil, men det er fine båter for turseiling. Motorseilerne er gjerne solid bygget, med en lang og grunn kjøl.

Nauticat gikk konk

Definisjonen av en motorseiler er vag. En definisjon er at en motorseiler er en motorbåt med seil. Et typisk eksempel på en motorseiler er Nauticat 33, en komfortabel båt med stort bovolum. En perfekt hytte på sjøen, og en båt skipperen kan sitte inne å styre når det regner. Båten ble lansert helt tilbake i 1967 og bygget frem til 1996. Det ble bygget over 1000 slike båter, og mange fant veien til Norge. To av dem ligger nå på Finn.no.

Nauticat er kjent for høy kvalitet, men verftet hadde lav produktutvikling. Verftet gikk konkurs i 2018.

Kostbare nye

Tyske Sirius og Moody, eiet av Hanse har tatt opp arven etter Nauticat, og bygger båter som Nauticat burde ha bygget. Dette er svært kostbare båter. Danske Nordship utvikler også sine modeller, men disse er litt mer seilbåter. Nordship defineres mer som en dekksalong-båt, og har ikke ratt under tak.

I Sverige er det også blitt utviklet en særdeles spennende 40-foter som kan omtales som motorseiler.

Fra billig til dyr

De fleste motorseilerne på bruktmarkedet er 40 år gamle eller mer. Du får slike båter fra 25 fot opp til 60, og priser varierer. Noen er selvbygde. Mange er også norske.

 

VESTLANDET: Viksund Goldfish ble lansert på 70-tallet da denne skrogfargen var tøff.

Fiskebåt med seil

De fleste vil si wow om du sier at du har kjøpt en Goldfish, men kanskje ikke om du sier Viksund Goldfish. Viksund Goldfish er en sjøsterk båt, bygget i Bergen. Skrogformen er basert på kystbåter fra området. Dette er en kul båt med historisk verdi. Kjøperen kunne helt sikkert fått en bedre pris om han hadde bruk 10 minutter på å rydde før han tok bilder. Det kan du ta til din fordel. 

31-foteren fra 1982 kan bli din for 150 000 kroner.

 

ORIGINAL: Nauticat 33 er selve ur-motorseileren. Her i moderne versjon hvor også ror og kjøl er delt.

Ekte vare

Noen tar bedre vare på båten enn andre. Denne Nauticaten fra 1976 ser ut til å være godt tatt vare på. Dette er den originale utgaven med overbygg i tre. Senere ble ble fribordet hevet ved akterlugaren for mer volum.

Nauticat 33 kan bli din for 350 000 kroner.

 

TØFF: Fisher Northeaster 30 er en båt bygget på erfaringer fra yrketsbåter.

Tøff-tøff-tøffere

Ikke noe er tøffere enn motorseilerne fra Fisher. Dette er en 30 fots ketch for mesanseilet kan brukes som støtteseil, eller ankerseil. Dessverre har ikke denne modellen negativt skråe vinduer i overbygget som sine søsken har. Det gir en enda mer preg av yrketsbåt. Båten virker å være i god stand.

Den kan bli din for 325 000 kroner.

 

HOLLAND: Banjer er også en skute, bygget i glassfiber på 70-tallet.

Kvalitet fra Nederland

Banjer 37 kan sammenlignes med Fisher, og er har en tydelig arv fra arbeidsbåter. 37-foteren er et skikkelig drittværs båt med kraftig motor på 72 hester og en dieseltank på hele 1200 liter. 

Båten fra 1975 kan bli din for 490 000 kroner.

 

POPULÆR: Fjord MS 33 ble en populær båt på 70-tallet. Linjene er klassiske.
DESIGN: Fjord CS 28 er noe helt annet. Ideene bygger på fornuft.

Flere fra Fjord

Fjord er kjent for sine motorbåter, men de bygde også motorseilere. Det ligger to Fjord MS 33 på Finn, og to Fjord CS 28. 33-foteren har et tradisjonelt uttrykk og er solid og fornuftig familiebåt. 28-foteren var et designeksperiment som var en båt noen forgudet, mens andre ristet på hodet. Fjord CS 28 er en båt som arkitekter særlig vil snu seg etter. Båten ble til som et samerbeid mellom konstruktør Eivind Amble og arkitekt Geir Grung. Begge modeller ble også eksportert, og er båter du kan finne i havner i Middelhavet, eller andre havner i Skandinavia.

Fjord CS 28 får du til bare 95 000 og Fjord MS 33 kan du få for 160 000 kroner

TRADISJONELL: Hallberg-Rassy 94 Kutter bryter med de andre modellene. Dette er en typisk motorseiler.

Også Hallberg-Rassy

På slutten av 70-tallet var motorseilere populære, og Hallberg-Rassy ville også ha et tilbud. I 1981 ble Hallberg-Rassy 94 Kutter introdusert. Båten ble bygget i 195 eksemplarer frem til 1994. Skrogformen er basert på svenske tradisjonelle fiskebåter.

På Finn finner du en båt fra 1983 for 266 000 kroner.

 

FOLKLIG: Winga lanserte en rekke smarte motorseilere. Det hadde vært gøy å sett en moderne versjon av disse båtene.

Motorseiler for folket

Svenske Winga utviklet på slutten av 70-tallet flere motorseilere. Winga 25 er en typisk 70-tallsbåt, mens 78 og 87 var moderne, tilpasset 80-tallets smak og behov. Senere kom Winga King, en større etterfølger av Winga 87. Du finner både Winga 87 og Winga King til salgs på Finn.

Winga King får du for 195 000 og Winga 87 for 200 000 kroner. 

 

VELSEILENDE: Alo 96 MS har et lettdrevet skrog ohg høy rigg. Få motorseilere holder følge med denne.

Norsk alternativ

Alo var en norsk seilbåtprodusent, og Alo 96 MS kan beskrives dom en vellseilende motorseiler. Båtene er halvfabrikat, så finish og kvalitet kan variere.

På Finn finner du nå en slik fra 1994 som ser veldig pen ut. Båten skal også være påkostet mye de senere år. 

Til en pris på 195 000 så kan vi ikke si annet enn at dette virker som et godt kjøp.

.